Военни арестуваха президента Ба Ндау и министър-председателя Моктар Уан на

...
Военни арестуваха президента Ба Ндау и министър-председателя Моктар Уан на
Коментари Харесай

Армията на Мали арестува президента и премиера

Военни арестуваха президента Ба Ндау и министър-председателя Моктар Уан на преходното държавно управление на Мали, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Президентът и министър председателят са били отведени във военна база в Кати край столицата Бамако, обявиха дипломатическите и държавни източници.

Арестуването им задълбочава политическия безпорядък в западноафриканската страна, където през август предходната година беше осъществен боен прелом, отбелязва Ройтерс.

Ндау и Уан бяха натоварени със задачата да управляват 18-месечен преход за връщане към гражданско ръководство, само че мнозина в държавното управление и опозицията бяха разтревожени от контрола на армията върху основни позиции.

Арестите бяха осъществени след оповестяването на промени в държавното управление, при които бяха заменени двама членове на военната хунта, завзела властта през август.

Мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Мали, Африканският съюз, Европейският съюз и други членове на интернационалната общественост показаха сериозна паника от обстановката в западноафриканската страна и осъдиха " опита за прелом ", предадоха международните организации.

Те приканиха в взаимно изказване за " абсолютно и неотложно освобождение " на малийския президент Ба Ндау и министър-председателя Моктар Уан, арестувани във военна база край столицата Бамако, а също за обновяване на политическия преход в Мали и завършването му в " откритата времева рамка ".

В изказването беше посочено, че делегация на Икономическата общественост на западноафриканските страни ще посети през днешния ден Бамако, с цел да помогне за споразумяване на обстановката.

Африканският съюз и Организация на обединените нации обявиха, че разбунтували се бойци са арестували президента и премиера на Мали, откакто при промени в държавното управление са били изключени двама членове на хунтата, завзела властта в страната с прелом преди девет месеца.

Съединени американски щати също приканиха за освобождение на арестуваните малийски ръководители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР