Военната операция в Украйна може да е последният случай на

...
Военната операция в Украйна може да е последният случай на
Коментари Харесай

Колко дълго Украйна ще може да използва ракети Точка-У?

Военната интервенция в Украйна може да е последният случай на интензивно потребление на руските тактически ракетни комплекси " Точка-У ". По мнението на специалисти, в Украйна съвсем не са останали ракети от комплекса, а през 2019 година Русия разгласи изтеглянето им от въоръжение в интерес на „ Искандерите “. Gazeta.Ru разбра по какъв начин работи Toчка-У.

Руското министерство на защитата заяви на 20 март, че съветските системи за противовъздушна защита са свалили украинска ракета " Точка-У " в региона на Чистоводовка северно от Изюм. На 19 март редица съветски медии демонстрираха следствията от обстрела на Бердянск от украинската Точка-У. На фрагментите се виждат останките от ракетата. По това време украинската войска е напуснала града.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че по територията на републиката е била изстреляна ракета " Точка-У ", която е " сполучливо прехваната в региона на Припят ". Лукашенко сподели, че потреблението на Точка-У е " провокация от Киев, с цел да притегли Минск към специфична интервенция на Русия ".

В началото на седмицата, на 14 март, такава ракета падна в центъра на Донецк. Официалният представител на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков заяви, че 20 цивилни са били убити при детонация на касетъчната бойна глава на ракетата " Точка-У " в центъра на Донецк. Други 28 души, в това число деца, са тежко ранени и са откарани в медицински заведения.

Според генерала ракетата е била изстреляна по жилищен регион в Донецк в 11:30 часа „ от територията, следена от режима в Киев “. Той акцентира, че " потреблението на такова оръжие в града, където няма огневи позиции на въоръжените сили, е военно закононарушение ". Официалният Киев не разяснява този случай.

В същото време ръководителят на ДНР Денис Пушилин сподели, че с помощта на серийния номер на оцелелата част от ракетата е било допустимо да се откри украинското поделение, което я е употребило.

„ Toчка-У носеше касетъчен заряд. Забранен, както знаем. Ако не беше свален, щеше да има несъразмерно повече жертви “, сподели Пушилин в ефира на „ Россия-1 “ (цитиран от ТАСС).

Докторът на военните науки Константин Сивков в изявление за Gazeta.Ru назова стартирането на Точка-У в Донецк „ акт, в който няма никакъв боен смисъл “. „ Това е тактическа ракета, която е нужна за заличаване на предпазени обекти или войски в зоната на тяхното концентриране. Нямаше нито едното, нито другото”, сподели Сивков.

Сивков сподели, че " Точка-У " има доста висока акуратност на удара и се употребява за заличаване на командни пунктове, летища и други сериозни уреди. Има бойна глава с тегло 470 кг, способна да пробие бетонен бункер с висока скорост и да унищожи всичко вътре. Една такава ракета може изцяло да унищожи постройка. Освен това за Toчка-У е създаден вид на ракетата с нуклеарна бойна глава.

През 2019 година съветските въоръжени сили приключиха превъоръжаването на армейските елементи с Искандер-и вместо Точка-У.

Както военният специалист Владислав Шуригин изясни пред Gazeta.Ru, „ Искандерите “ са свръхзвукови ракети, предпазени са от разстройства и могат да маневрират в последната фаза на полета, което затруднява свалянето на бойната глава.

„ При Точка-У снарядът лети по балистична траектория. Издига се до зенита, а оттова пада отвесно като камък. Снарядът не може да маневрира по тази траектория, заради което е много елементарно да се прихване с съвременни зенитно-ракетни системи, като Панцир-С и Тор. Всъщност те го и прихващат “, изясни Шуригин.

Съгласно неговите думи, „ Точка-У “ е останал в Украйна от Съветския съюз – 18 пускови установки и към 150 ракети. Сега множеството от тези установки са унищожени, забележителен брой ракети също са унищожени, а от към 15 изстрелвания съвсем всички са прихванати.

„ Украйна към този момент няма от кое място да има нови ракети за този комплекс, тъй като тяхното произвеждане е прекъснато още по руско време, а Киев не можа да сътвори нищо, с което да размени Точка-У “, отбелязва специалистът.

„ Това е руски комплекс, въведен в употреба през 80-те години на предишния век. Те нямат нищо друго. Те наследиха Toчка-У от Съюз на съветските социалистически републики. И не можаха да основат собствен личен сходен комплекс. Те се опитваха, споделяха доста пъти, че „ ей-сега, скоро, след още малко “ ще се получи, само че защото или всички пари бяха откраднати, или не се получи нищо да проработи, Toчка-У остана единственото такова оръжие във въоръжените сили на Украйна, " — означи Шуригин.

Експертът счита, че откакто последните украински Toчки-У бъдат употребявани или унищожени, те към този момент в никакъв случай няма да бъдат употребявани. „ Ние сме очевидци на последните изстрелвания на тези комплекси в историята “, заключи Шуригин.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР