Военната операция на Русия в Украйна е в нарушение на

...
Военната операция на Русия в Украйна е в нарушение на
Коментари Харесай

Елена Йончева пред Евронюз: Военната операция на Русия в Украйна нарушава системата за международна сигурност


Военната интервенция на Русия в Украйна е в нарушаване на системата за интернационална сигурност, открита след Втората международна война. Международно приетите граници би трябвало да бъдат зачитани. За страдание тази система беше прекършена от дълго време, без значение от претекстовете – Косово и интервенцията в Ирак са единствено най-ярките образци. Кутията на Пандора беше отворена, прецеденти бяха основани. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за Евронюз България.

Тя беше безапелационна, че е безусловно неприемливо през XXI в. над Европа да падат бомби. Европа е нашият дом и започването на военни интервенции, въпреки и оповестени като местни, може да има унищожителен резултат върху всички нас, сподели Елена Йончева.

Евродепутатът, която като боен кореспондент беше няколко месеца в Украйна, напомни, че войната там стартира още през 2014 година и днешното развиване можеше да бъде предотвратено. Минските съглашения не бяха спазени. Не беше направено задоволително, с цел да бъдат принудени всички страни да се придържат към отговорностите, които поеха. Светът разполагаше с принадлежности, само че не ги употребява дейно, сподели тя.

В продължение на 20 години като кореспондент съм отразявала десетки военни спорове, измежду които тези в Косово, Ирак, Чечня, Сирия, Афганистан, Алжир, Сомалия. И знам доста добре, че най-после мирните жители заплащат цената на геополитическите упоритости. За страдание те страдат в най-голяма степен и от глобите, които се постановат, изясни още Елена Йончева. Тя прикани България незабавно да окаже помощ на българите в Украйна. По публични данни те са към 200 000 души.

В отговор на въпрос каква би трябвало да е реакцията на Европейския съюз (ЕС), Елена Йончева съобщи, че би трябвало да бъде построена мощна Европа, с цел да може гласът й да бъде чут. Само това може да подсигурява европейския суверенитет и отбраната на ползите на европейските жители. Силна Европа значи и общ механизъм за сигурност и външна политика. Необходимо е Европейски Съюз да сътвори и личен защитителен боен потенциал. Европа да престане да бъде наивна, прикани Елена Йончева.

Мирът е постижение на човечеството и би трябвало да бъде опазен. Не можем да си затваряме очите пред експанзията. За да има устойчиво и задоволително решение е належащо да се регистрират позициите на всички страни в спора, разяснява още тя.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР