Военната мощ вече трябва да се превърне във фактор на

...
Военната мощ вече трябва да се превърне във фактор на
Коментари Харесай

Румен Радев: Без отбрана не може да си фактор

Военната мощност към този момент би трябвало да се трансформира във фактор на европейската външна политика, разгласи президентът Румен Радев, който откри полемиката " Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска защита ". На неят участват още Бойко Борисов, Сергей Станишев, Корнелия Нинова и Александър Каракачанов.

Искам да благодаря за поканата и опцията да се причисля към откриването на полемиката " Заедно в сигурността и ролята на България в общата европейска защита ". Да поздравя уредниците на това събитие, за неговата навременност и значителност. Вярвам, че то ще се трансформира в една платформа за полемика, за обмяна на хрумвания. Идеята за обща европейска защита по никакъв начин не е нова. Тя съществува дори преди първообраза на актуалния Европейски Съюз, разгласи президентът.

В контракта на Европейски Съюз ясно е дефинирана общата политика за сигурност и защита. Искам да кажа нещо значимо и в действителност ние би трябвало да следим процесите в цяла Европа и особено в Брюксел. Въпреки че концепцията за обща европейска защита не откри съществено приложение и развиване в живота на Европейски Съюз, този спор се разгоря отначало, изключително след рецесията в Украйна и най-много след Брекзит и началните политически послания на президента Тръмп. Виждаме, какво стана след тези събития. След срещата на Г-7 това лято, европейските водачи в лицето на канцлера Меркел и ръководителя на Европейска комисия Юнкер заговориха намерено, че сигурността на Европа не може да се остави в непознати ръце, сподели още той.

Трябва сами да поемем отговорност за нашата лична сигурност. Виждаме нещо доста значимо - Европейски Съюз през последните години изживява една дълбока промяна в схващанията си за военната мощност. Ако преди години тази военна мощност беше обсъждана в вероятността на гарантиране на сигурността на европейските жители посредством обезвреждане на заканите, сега виждаме един доста по-всеобхватен метод. Виждаме, че европейските водачи преглеждат военната мощност като нов подтик за консолидираното на Европа, сподели Радев.

В свят, в който другите световни играчи на международната сцена развиват мощно своята военна мощност, ти няма по какъв начин да останеш с инструмента на меката мощ ", уточни Радев. „ Въпреки взаимната декларация сред Европейски Съюз и НАТО ясно се споделя от всички, че бъдещите европейски сили не могат да заместят НАТО, те могат единствено да го добавят. Това слага тук огромния спор за тяхната конструкция, за генерирането на силите. Без лична отбранителна промишленост няма по какъв начин да бъдеш фактор, отсече президентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР