Военната компания Вагнер“ беше създадена като инструмент на Русия да

...
Военната компания Вагнер“ беше създадена като инструмент на Русия да
Коментари Харесай

Военен експерт: Пригожин действа самостоятелно напоследък и по начин, който е несъобразен с официалните власти

Военната компания „ Вагнер “ беше основана като инструмент на Русия да се намесва в разнообразни спорове, без съветската страна да се намесва публично. Тя беше употребена в Сирия, Либия в Централноафриканската република и други точки, най-много в Африка и Близкия Изток, където Русия се опитваше да пази своите ползи отвън рамките на формалната позиция.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria военният специалист Ивайло Иванов.

Собственикът на „ Вагнер “ Евгений Пригожин беше явен от дълго време, само че това което изненада всички беше неговото признание. Това допускам се свързва с вътрешнополитически процеси. Позиционира се като съпротива на Министерство на защитата в някакъв смисъл. Това може да има значение и за битката за наследството на Владимир Путин. Пригожин работи независимо в последно време и по метод, който е несъответен с формалните управляващи. Това подсказва две неща – или властта на Путин е отслабнала, или е съзнателна политика на съветския президент да сътвори разнообразни центрове на власт, противоречащи си вътре в Русия, което да му разреши да играе основна роля за взимане на крайните решения. Опозицията против войната става все по-силна и той се тормози, че може да е изгубил поддръжката си, изключително Министерство на защитата.
" Ако преди година се предполагаше, че Шойгу ще е наследникът на Путин, виждаме, че вследствие на войната той се оказа в много нежелана позиция. А Пригожин несъмнено си основава база и набира известност измежду съветското население да бъде един от кандидатите ", разяснява Ивайло Иванов.
Той добави, че при отстъплението от Херсон, съветският президент отсъстваше от цялата картинка за това проваляне по никакъв метод да не бъде свързвано с него. В резултат на тази обстановка и двете страни ще имат опция да освободят избрани сили. Част от освободените от Украйна сили ще бъдат пренасочени към Донецк, където не престават извънредно тежки сражения. Но евентуално Украйна ще потърси и контраатака на други места – спекулира се за Запорожие.

Вероятността Русия да нападна АЕЦ „ Запорожие “ става все по-малка. Китайската страна, без да загатва непосредствено Русия, на няколко пъти заявява, че използването и корист с нуклеарно оръжие е нещо недопустимо. Русия мъчно може да си разреши да загуби поддръжката на този съдружник.

Ако има алтернатива България да даде на Украйна МиГ-29 и да получи в подмяна F-16 от Нидерландия, това е най-хубавото, което страната може да направи. Тук ние би трябвало да проявим интензивност. Никой няма да пристигна и да ни помоли това да се случи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР