Военната хунта в Нигер е поискала помощ от руската частна

...
Военната хунта в Нигер е поискала помощ от руската частна
Коментари Харесай

Военната хунта в Нигер е поискала помощ от Вагнер, твърди експерт

Военната хунта в Нигер е поискала помощ от съветската частна военна компания " Вагнер ", защото наближава крайният период, подложен от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС), за връщането на властта на отстранения президент, сподели пред Асошиейтед прес Уасим Насър - публицист и старши теоретичен помощник в центъра " Суфан ". 

Според Насър настояването е било отправено по време на посещаване на военачалник Салифу Моди - един от водачите на преврата, в Мали, където той се е свързал с представител на " Вагнер ". Информацията, която първо беше оповестена от телевизия " Франс 24 ", е била доказана от трима малийски източници и от един френски посланик.

" Нуждаят се от " Вагнер ", тъй като компанията ще подсигурява запазването на властта им ", уточни Насър, като добави, че наемниците към момента не са решили по какъв начин ще работят.

Западен боен представител, поискал анонимност, също е споделил пред АП, че има информация за сбъднат в Мали контакт сред хунтата и " Вагнер ".

ЕКОВАС сложи на водачите на военния прелом период до на следващия ден да освободят и да върнат на власт демократично определения президент Мохамед Базум. 

Министрите на защитата на страните членки от африканската организация през вчерашния ден приключиха проекта си за военна интервенция.

След като посети Мали, чието държавно управление симпатизира на нигерската хунта, военачалник Салифу Моди предизвести ЕКОВАС да не подхваща военна намеса против Нигер, защото страната ще направи всичко належащо, с цел да не се трансформира в " една нова Либия ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР