Хунтата в Мали очаква отлагане на изборите през февруари

...
Военната хунта на Мали в понеделник заяви, че ще отложи
Коментари Харесай

Военната хунта на Мали в понеделник заяви, че ще отложи изборите през февруари по технически причини, като допълнително отложи графика за връщане към демократично управление след два преврата.

Очакваше се Мали да проведе първия тур на гласуването на 4 февруари 2024 г. и втори тур две седмици по-късно, което вече беше двегодишно закъснение от графика, първоначално договорен от временните власти на западноафриканската страна.

В изявлението на хунтата се казва, че забавянето ще бъде малко и се дължи на няколко фактора, включително спор с френска фирма относно база данни на гражданския регистър. Той каза, че ще даде нова времева линия на по-късна дата.

 mali атаки 0908 MAP Mapbox

Той обвини базираната във Франция международна технологична компания IDEMIA, която предостави система за гражданска идентификация, известна като RAVEC на бившето правителство, че държи своята база данни „заложник“ от март поради неплатени сметки.

Ситуацията прави невъзможно регистрирането на нови избиратели с право на глас и актуализирането на избирателния регистър и забавя пускането на нова биометрична лична карта, каза хунтата.

Говорител на IDEMIA каза, че компанията няма договор с временните власти на Мали и потвърди, че услугата й е била затворена поради неплатени фактури.

Хунтата каза, че ще мигрира настоящите си данни за гражданска идентификация към нова система „изключително под контрола на Мали“.

Основният политически и икономически орган на Западна Африка ECOWAS все още не е коментирал съобщението.

Блокът води напрегнати преговори с Мали и други засегнати от преврат западноафрикански нации за възстановяване на демократичното управление в приемливи срокове.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР