Военната агресия на Русия срещу Украйна продължава да оказва отрицателно

...
Военната агресия на Русия срещу Украйна продължава да оказва отрицателно
Коментари Харесай

Лятна икономическа прогноза на ЕК за 2022 г.: Войната на Русия влошава перспективите

Военната експанзия на Русия против Украйна продължава да оказва негативно влияние върху стопанската система на Европейски Съюз, като я тласка към по-нисък напредък и по-висока инфлация спрямо прогнозата от пролетта.

В (междинната) икономическа прогноза от лятото на 2022 година се планува, че стопанската система на Европейски Съюз ще нарасне с 2,7 % през 2022 година и 1,5 % през 2023 година В еврозоната растежът се чака да бъде 2,6 % през 2022 година, като през 2023 година ще се забави до 1,4 %. През 2022 година междинната годишна инфлация се чака да доближи исторически върхови стойности от 7,6 % в еврозоната и 8,3 % в Европейски Съюз, преди да се намали през 2023 година надлежно до 4,0 % и 4,6 %.

Много от негативните опасности, свързани с прогнозата от пролетта на 2022 година, се осъществиха. Нахлуването на Русия в Украйна оказа спомагателен напън за повишение на цените на силата и питателните артикули. Те подхранват инфлационния напън в международен мащаб, подкопават покупателната дарба на семействата и провокират по-бърза реакция на паричната политика от предстоящото. Продължаващото закъснение на растежа в Съединени американски щати е в допълнение към негативното икономическо влияние на прецизната политика на Китай за нулево разпространяване на Коронавирус. Като цяло се чака стопанската система на Европейски Съюз да продължи да се разраства, само че със доста по-бавни темпове от предстоящото в прогнозата от пролетта на 2022 година

Рекордно високата инфлация се чака да намалее през 2023 година

Номиналната инфлация до юни доближи рекордно високи стойности, защото цените на силата и храните продължиха да порастват, а ценовият напън се разшири и обхвана услугите и други артикули. В еврозоната инфлацията набъбна мощно през второто тримесечие на 2022 година — от 7,4 % през март (на годишна база) до ново рекордно ниво от 8,6 % през юни. В Европейски Съюз нарастването беше още по-силно изразено, като инфлацията скочи с цялостен процентен пункт — от 7,8 % през март до 8,8 % през май. Прогнозата за инфлацията бе доста увеличена спрямо пролетната прогноза. Освен огромното нарастване на цените през второто тримесечие, се чака спомагателното повишаване на цените на природния газ в Европа да се отрази на потребителите и посредством цените на електрическата енергия. Инфлацията се чака да доближи най-високата си стойност от 8,4 % на годишна база през третото тримесечие на 2022 година в еврозоната и по-късно да понижава устойчиво и да спадне под 3 % през последното тримесечие на 2023 година както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз, защото натискът от рестриктивните мерки в предлагането и от цените на стоките отслабва.

В прогнозата за България се споделя, че осъществяването на проекта за възобновяване и резистентност се чака да бъде главният фактор за ускорения напредък на вложенията както през 2022 година, по този начин и през 2023 година Като цяло се чака действителният Брутният вътрешен продукт да нарасне с 2,8 % през тази и с 2,3 % през идната година.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР