Военна клетва положиха днес, 25 февруари, 81 резервисти, които се

...
Военна клетва положиха днес, 25 февруари, 81 резервисти, които се
Коментари Харесай

Военна клетва положиха резервистите, които се подготвят в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново

Военна клетва поставиха през днешния ден, 25 февруари, 81 резервисти, които се приготвят в Центъра за професионално и продължаващо образование на Националния боен университет (НВУ) „ Васил Левски “ във Велико Търново. Тържествения строй одобри началникът на Военния университет бригаден военачалник Иван Маламов.

„ Гордейте се с избора, който сте създали, тъй като няма по-достоен избор от този да посветите себе си на армията и на България “, сподели в словото си бригаден военачалник Иван Маламов. Той прикани резервистите да бъдат правилни на историята и традициите на НВУ и да следват заветите на Левски. „ Когато усетите, че сте на ръба и сте изправени пред следващата компликация, обърнете съм към Апостола. Прочетете думите му, вземете от тях ентусиазъм и религия, само че не предавайте нито себе си, нито него! “, прикани бригаден военачалник Иван Маламов.

В приветствен адрес пожелания за триумф на военнослужещите изрече министърът на защитата Стефан Янев. „ Поздравявам ви за решението да станете част от Въоръжените сили. Вие направихте този избор с ясното схващане за компликациите и провокациите, които ви предстоят. С това решение показахте, зрялост, отговорност и мощна воля да служите на Родината, което кара всички нас да се усещаме горди и обнадеждени. Обнадеждени да забележим мощно стимулирани младежи, които самоуверено се изправят пред компликациите, в едно ново за тях занятие, което изисква доста старания, непрестанна подготовка и рационализиране “, се споделя още в поздравлението.

„ Ние надълбоко осъзнаваме дълга си пред Родината и отговорността, която поемаме и няма да пожалим сили за преодоляване на специалността – бранител на Отечеството. Никога няма да забравим, че където и да се намираме, ние сме поели своя воински дълг в името на България. Това ще бъде мярата на нашето държание, везната на всяка наша мисъл, постъпка и деяние “, сподели в слово-отговор редови войник Илиан Влайчев.

На тържествения обред участваха представители на Министерството на защитата, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, представители на държавната и локална власт, на военнопатриотични организации и други

Първите български жители, претенденти за срочна работа в доброволния запас, започнаха образование в Националния боен университет „ Васил Левски “ при започване на годината. Първи стадий, начална военна подготовка, приключиха 115 резервисти, от които 85 – във факултет „ Общовойскови “ във Велико Търново и 27 във факултет „ Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС “ в Шумен. В момента те към този момент организират профилирана военна подготовка, след която ще придобият военно-отчетна компетентност.

Доброволната военна работа приключва с три месеца групова подготовка. След осъществяването на срочната работа, резервистите могат да бъдат признати на военна работа или на работа в доброволния запас без осъществяване на конкурс.

Освен това те имат преимущество при кандидатстване за работа в държавната администрация, в това число и в органите и структурите в системата за отбрана на националната сигурност, при реализирани равни крайни резултати с други претенденти от извършената процедура.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР