Злоупотреба с ЦРУ направи обвиняемия от 11 септември негоден за съдебен процес: Военен съдия от САЩ

...
Военен съдия от Съединените щати в залива Гуантанамо постанови, че
Коментари Харесай

Военен съдия от Съединените щати в залива Гуантанамо постанови, че един от обвиняемите по дело за атаките от 11 септември е негоден за съдебен процес, след като военномедицински съвет установи, че продължително малтретиране го е направило трайно психотичен.

Съдията, полковник Матю Маккол, каза, че констатацията за некомпетентност на Рамзи бин ал-Шиб означава, че съдебното преследване на четиримата му съобвиняеми ще продължи без него. Ал-Шиб остава в ареста.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Затворниците от Гуантанамо показват признаци на „ускорено остаряване“: ICRCЗатворниците от Гуантанамо може да започнат умира, ако САЩ не действатЗадава се съдебен процес срещу 17-годишния затворник в Гуантанамо за атаките в Индонезиякрай на списъка

Макол издаде решението си късно в четвъртък. Предварителните изслушвания за останалите обвиняеми бяха подновени в петък във военна съдебна зала в Гуантанамо, военноморската база на САЩ в Куба. Не е определена дата за делото, което се забави от логистични проблеми, голям оборот и правни предизвикателства.

Първоначално от Йемен, ал-Шибх е обвинен в организирането на една клетка от 19-те похитители, които командваха четири търговски самолета, за да извършат атаки на 11 септември 2001 г., убивайки близо 3000 души в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания. Атаките бяха най-смъртоносните по рода си на територията на САЩ.

Брет Игълсън, чийто баща Брус Игълсън беше убит, когато един от отвлечените самолети разруши южната кула на Световния търговски център, нарече събитията, които принудиха преследването на ал-Шиб да бъде оттеглено, „още един пример за липсата на справедливост, която 9/11 общността получи в ръцете на нашето собствено правителство”.

„Те неправомерно измъчваха тези хора. Ние не подкрепяме изтезанията. Поради това ни е отказан процес. Отказано ни е истинско правосъдие“, каза Игълсън, който ръководи група от семейства на жертви, които настояват САЩ да публикуват повече документи за своите разследвания на атаките.


Атаките и реакцията на САЩ към тях промениха хода на историята и живота на безброй хора по света.

Те накараха администрацията на тогавашния американски президент Джордж Буш да предприеме извънредни стъпки в това, което тя нарече „война срещу тероризма“: нахлуване в Афганистан и Ирак, създаване на програма за разпити и задържане чрез Централното разузнавателно управление (ЦРУ) ), и създаване на специален затвор и военна комисия в Гуантанамо.

Миналия месец военна медицинска група диагностицира ал-Шиб като посттравматично стресово разстройство (ПТСР) с вторична психоза и го свърза с изтезанията и изолацията му по време на четирите години в ареста на ЦРУ веднага след ареста му през 2002 г.< /p>

Ал-Шибх се оплаква от години след прехвърлянето му в американската военноморска база в залива Гуантанамо, че охраната му го атакува, включително чрез невидими лъчи, за да го лиши от сън и да му причини болка. В решението на McCall се отбелязва, че психологически доклади, датиращи поне от 2004 г., документират психичните проблеми на al-Shibh.

Адвокатът на защитата Дейвид Брук каза на Маккол по време на изслушване във вторник, че непреодолимият фокус на ал-Шиб върху опитите да спре невидимите атаки — и неговото настояване адвокатите му да направят същото — го правят неспособен да участва смислено в защитата си.< /p>

Брук посочи това, което според него е изтезание, което включва принуждаване да стоиш без сън в продължение на три дни наведнъж, докато си гол, с изключение на пелена, и обливан със студена вода в климатизирани стаи.

>

Тези условия, твърди Брук, са довели до трайното убеждение на ал-Шиб, че пазачите все още са заговорничели да го лишат от сън.


Брук посочи по време на изслушването във вторник, че се очаква ал-Шиб да остане в ареста, докато съдебните служители го чакат да стане умствено отново – ако това някога се случи.

Адвокатите на защитата и назначен от ООН следовател твърдят, че на петимата обвиняеми от 11 септември трябва да бъдат дадени физически и психологически грижи за трайните последици от мъченията, на които са били подложени, докато са били в ареста на ЦРУ.

Брук каза на съдия Маккол по време на изслушването във вторник, че лечението на посттравматично стресово разстройство би предложило най-добрата надежда Ал-Шиб да си възвърне способността да бъде изправен пред съда.

Той каза, че решението за некомпетентност ще бъде „възможност за страната да потърси сметка за вредата“, причинена от това, което той нарече „програмата на ЦРУ за експериментиране с хора“.

Свързан по телефона в петък, Брук каза, че решението на съдията е първият път, когато правителството на САЩ е признало, че „програмата за изтезания на ЦРУ е нанесла дълбоки и продължителни психологически щети на един от хората, подложени на нея“.


Петимата обвиняеми за 11 септември са били подложени на различни видове многократно обливане с вода, побои, насилствени многократни претърсвания на техните ректални кухини, лишаване от сън и други малтретирания, докато са били в така наречените черни обекти на ЦРУ.

ЦРУ казва, че е спряло програмата си за задържане и разпит през 2009 г. Разследване в Сената заключи, че злоупотребата е била неефективна за получаване на полезна информация.

Президентът на САЩ Джо Байдън този месец отказа да одобри грижи след травма, когато адвокатите го представиха като условие в преговорите за признаване на вината. Администрацията каза, че президентът е бил обезпокоен от мисълта да осигури грижи и да изключи изолацията за обвиняемите от 11 септември, предвид историческия мащаб на атаките.

„Разбира се, това не е популярно“ сред американците, каза Брук в петък. „Налагането на правата на човека, най-основните човешки права, често не е популярно. Но трябва да го направим.“

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg