Военен съд в Уганда призна за виновни двама офицери в

...
Военен съд в Уганда призна за виновни двама офицери в
Коментари Харесай

Офицери от армията на Уганда бяха уволнени за страхливост при нападение срещу база Було Марер Атмис в Сомалия

Военен съд в Уганда призна за отговорни двама офицери в плашливост, когато ислямистки бойци щурмуваха база на Африканския съюз в Сомалия през май.

Полковник Део Акики и майор Джон Олука избягаха, откакто бяха нападнати от Ал Шабаб в Було Марер, южно от столицата Могадишу. < /p>

Поне 50 угандийски бойци са били убити, настояват публични лица.

Уганда е част от Африканския Синдикалните сили оказват помощ на държавното управление на Сомалия да се бори против Ал-Шабаб, филиал на Ал-Кайда.

Атаката против Було Марер беше една от най-смъртоносните за силите на Африканския съюз, Атмис, откогато стартира нова атака против Ал Шабаб предходната година.

Президентът на Уганда, Йовери Мусевени, разкритикува военните си за отговора.

Угандийският боен съд, заседаващ в Могадишу, научи, че офицерите са били предизвестени за идна офанзива, само че не са подхванали дейности, с цел да я възпрат.

Докато въоръжени мъже от Ал Шабаб нахлуха в базата, те не съумяха да съберат войските си и вместо това избягаха в друга база.

И двамата офицери са уволнени от армията.

Четирима подофицери също бяха приети за отговорни за това, че не са защитили военното съоръжение.

Силите на Африканския съюз от 19 000 души бяха изпратени в Сомалия през 2007 година и помогнаха за изтласкването на Ал-Шабаб от доста градове.

Планира се да трансферира отговорностите за сигурността на Сомалия държавните сили и да изоставен страната през идната година.

Въпреки това, офанзивата против Ал Шабаб е в застой и групата към момента управлява доста селски елементи на страната.

Още за Сомалия от BBC:

Наводнения в Сомалия ' събитие един път на век “ - UNRare достъп до сомалийската финансирана от Съединени американски щати „ светкавична “ бригада Мъжете в саронги се изправят против бойци на Ал Кайда Кои са ал Шабаб?

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР