Военен преврат в Нигер: Какво трябва да знаете

...
Демократично избраният президент на Нигер Мохамед Базум беше свален от
Коментари Харесай

Демократично избраният президент на Нигер Мохамед Базум беше свален от власт от същите хора, които трябваше да защитят и поддържат поста му – президентския пазачи, които бдяха пред двореца му.

Президентът Базум беше първият избран лидер, който наследи друг в Нигер от независимостта през 1960 г. Сега неговите похитители суспендираха конституцията на страната и назначи генерал Абдурахман Чиани за държавен глава.

Нигер е ключова част от африканския регион, известен като Сахел - пояс земя, който се простира от Атлантическия океан Океан до Червено море. Районът е засегнат от джихадисти и затрупан от военни режими.

Западните нации гледаха на Нигер като на защитна опора срещу по-нататъшни безредици и разпространение на руското влияние в региона. Но това се оказа краткотрайно.

Ето какво трябва да знаете за кризата.

Защо светът трябва да го е грижа за Нигер?

Като най-голямата държава в Западна Африка, тя е държава-колан в много отношения.

Политически тя се възприема като пример за относителна демократична стабилност в последно време години, докато нейните съседи Мали и Буркина Фасо вече се бяха поддали на военни преврати.

Стратегически тя е домакин на френски и американски военни бази и се разглежда като ключов партньор в борбата срещу ислямистките бунтовници.

Всъщност Държавният департамент на САЩ описва Нигер като „важен като опора за стабилността в Сахел“ и „надежден противодействие на партньор в тероризма" срещу различни ислямистки групи, свързани или с Ислямска държава, или с Ал-Кайда.

Икономически той е богат на уран - произвежда 7% от всички световни доставки. Радиоактивният метал е толкова голям в икономиката на страната, че една от най-великите пътни артерии в столицата Ниамей е наречена Avenue de l'Uranium.

Въпреки това, голяма част от добива се извършва от френски фирми, докато хората в Нигер постоянно се класират като хора с най-нисък стандарт на живот навсякъде по света.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР