Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва ...

Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва

МОН обмисля учебната година да започва в началото на септември

Водят се договаряния със обществените сътрудници образователната година да стартира от първия понеделник на септември, а не от 15-и. Това съобщи в предаването на Българска национална телевизия " Денят стартира " министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Той посочи, че в България образователната година стартира най-късно - на 15 септември до момента в който в другите страни първият образователен ден e към 10-15 дни по-рано.

Според него изместването на първия образователен ден е рационално, изключително в сегашната епидемиологична конюнктура, тъй като това обезпечава повече време за договаряния и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече благоприятни условия за занимания на открито.

За да се измести началото на образователната година, обаче, е нужна и смяна в закона.

Към момента не се постанова смяна на ваканциите на учениците, съобщи още Денков. Ако се натрупат пропуски, е допустимо образователната година за по-малките да се удължи със седмица-две най-късно до края на юни, както се случи предходната образователна година.

Денков повтори, че, до момента в който нужните количества проби не бъдат доставени в склада на Българския Червен кръст.

Досега Министерството на здравеопазването е поръчало към 4.2 милиона пробата. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които към този момент са разпределени. В момента склада в БЧК има едвам 114 300 пробата, които са задоволителни за тестването на най-малките възпитаници до 3 декември.

В София има централизация на имунизирани възпитаници, тъй че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен документ, сподели още министърът на образованието.

Николай Денков съобщи, че в случай че получи покана да остане на министерския пост в идващия постоянен кабинет, ще я обмисли. Към момента такива диалози не са водени. Той взе участие в съдружните договаряния в бранш " Образование ", тъй като е поел ангажимент към " Продължаваме промяната " да помогне на партията с правенето на програмата в тази сфера. Денков посочи, че е извънредно окуражен от извършената полемика.

Източник: mediapool.bg