Водя тази битка от 7 месеца, а майките от 7

...
Водя тази битка от 7 месеца, а майките от 7
Коментари Харесай

Мая Манолова: Спорните точки от Закона за личната помощ ще бъдат променени

Водя тази борба от 7 месеца, а майките от 7 години. Минахме през митинги, блокади, през оставки на министри, на вицепремиер, участия в разнообразни комисии... Наистина се поставиха доста старания, доста обещания и най-после ни бе сервирано, че обещаното няма да се случи, просто тъй като последните корекции обезсмислят текстовете.

Това разяснява в предаването "Лице в лице " по bTV националният омбудсман Мая Манолова по отношение на измененията в Закона за персоналната помощ, към които породиха полемики.

,,С тези текстове излиза по този начин, че след 1-ви септември пари за персонална помощ няма да има и хората няма да получат средства за персонална помощ. Това е първият закон, в който се споделя, че той ще работи, до момента в който се изразходят парите. Явно през онази нощ специалисти от финансовото министерство са решили да трансформират текстове. Образно казано, нещата стоят по този начин: "Вие желаете закон, само че той няма да работи след 1-ви септември ". Това ми звучи като ето ви кола, само че тя няма бензин'', изясни Манолова.

,,В последна сметка след вчерашната среща с премиера Борисов получих уверението, че тези проблематични текстове ще бъдат поправени. Така че противоречивите точки от Закона за персоналната помощ ще бъдат променени'', сподели още омбудсманът и разгласи, че на следващия ден обществената комисия ще промени решението си от оня ден.

,,Това беше неприятно решение по отношение на майките. Защо трябваше да минат 7 месеца?! Тази идея ще приключи сполучливо, поради която понесох нападки и обиди. В последна сметка единомислещо одобриха този закон, а в този момент ще го одобряват по метод, по който би трябвало да наподобява. Изхаби се доста сила и в този смисъл майките заслужават поздравления за това по какъв начин се отстояват каузи'', добави Манолова.

,,Имаме повече от 10 тъжби от Иванчева и заместник-кметицата. Във всяка една инспекция, била тя затвор, психиатрия, старешки дом или имигрантски център онагледяваме нашите инспекции с такива фотоси. Това са фотоси от през вчерашния ден. Колегите, които ги направиха, споделиха с мен, че килиите не дават отговор на изискванията, на минималните стандарти, няма ги нужните 4 квадратни метра. Тоалетните са с ниски загради, което е унизително, няма и задоволително светлина'', описа Манолова по отношение на рекомендацията, която бе изпратена по-рано през днешния ден до министъра на правораздаването Цецка Цачева по отношение на изискванията в килията на Десислава Иванчева.

,,Генералното решение е Софийският затвор да бъде изместен, защото той не отговоря на условията. Ремонтът надали ще го трансформира в по-добро място. В последна сметка хората, лишени от независимост, също имат права. Освен това тези килии са изглеждали по този метод преди Иванчева, ще наподобяват по този метод и след нея. Това са изискванията, в които са арестувани хора. Аз би трябвало да се погрижа за правата на всеки, тъй като съм народен омбудсман ", сподели Манолова.

Накрая тя показа, че продължава да употребява услугите на публичния превоз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР