Водоснабдяването на либийската столица и околните градове е било прекъснато,

...
Водоснабдяването на либийската столица и околните градове е било прекъснато,
Коментари Харесай

Въоръжена групировка остави милиони без вода в Либия

Водоснабдяването на либийската столица и близките градове е било прекратено, откакто въоръжена формация е щурмувала контролна зала, оставяйки милиони хора без вода, до момента в който летните температури започнаха да се издигат, оповестяват международните осведомителни организации.

Въоръжените са пристигнали в неделя в контролната зала в Джафара, ръководена от консорциум, прочут като плана " Голямата изкуствена река ", който транспортира вода посредством голяма подземна мрежа от тръби от Сахара до Триполи, град с повече от 2 млн. души, както и до други региони, намиращи се на брега на Средиземно море. Групировката принудила чиновниците да стопират водопроводите, свързани с подземни кладенци.

Групировката, която твърди, че са последователи на фелдмаршал Халифа Хафтар, водач на Либийската национална войска. Силите на Хафтар господства в източната и южната част на Либия и се пробва да завладее столицата от подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление на националното единодушие.

Връзката с Хафтар е оспорвана, като някои настояват, че въоръжената формация работи без значение и държавното управление в Триполи прави връзката, с цел да подкопае поддръжката за противоречивия военачалник.

Силите на Хафтар обсаждат Триполи от 4 април с безмълвната поддръжка от страни като ОАЕ, Саудитска Арабия и Египет, само че е общоприето, че проектите на армията на Хафтар за бърза победа и провалянето на държавното управление са били осуетени.

Агенцията, която управлява водния план, в началото основана от някогашния либийски деспот Муамар Кадафи, настоя, че в никакъв случай не е вземала страна в сегашния спор, само че съобщи, че доставките на вода в никакъв случай не би трябвало да се употребяват за реализиране на какъвто и да е интерес. " Водата е подарък Божи за всички и не трябва да се употребява за диктат и спазаряване при каквито и да било условия ", посочи организацията.

В резултат на нападението водата ще бъде отрязана за Триполи, само че също по този начин и до Гарян и някои други западни планински градове. Не е известно какъв брой време ще е належащо за възобновяване на доставките, само че случаят акцентира уязвимостта на поданството в Либия към продължителна война. Преди това организацията предизвести, че е мъчно да ремонтират течове поради сраженията. Либия от време на време страда от спирания на водата.

Правителството в Триполи упрекна въоръжената формация в съгласуваност със силите на Хафтар, че се стремят да " блокират водата от столицата, с цел да пречупят духа на жителите ѝ ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР