Водоснабдяването на 7 общини в Пловдивска област с планинска вода

...
Водоснабдяването на 7 общини в Пловдивска област с планинска вода
Коментари Харесай

Започва проучване за водоснабдяването на Пловдив с планинска вода

Водоснабдяването на 7 общини в Пловдивска област с планинска вода наподобява все по-възможно. До края на октомври българо-израелска компания ще прави предпроектни изследвания по какъв начин от чешмите в хиляди домове да потече питейна вода от каскада " Въча ". Дейностите ще бъдат финансирани от районното министерство с 350 000 лв..

Пловдив

Идеята пловдивчани да пият планинска вода е още от 70-те години на предишния век. 50-години по-късно стартират същинските изследвания.
Иж. Митко Стойчев - регионална управа-Пловдив: Кога римляните не са се замисляли, като са правили двата акведукта, какво ще им коства, само че тези акведукти са можели да обезпечат вода за доста години напред и са поставяли благоустрояването преди всичко.
Сега до домовете в Пловдив доближава вода най-вече от сондажи в река Марица. Според кмета на града пловдивчани не са застраховани от рецесии като тази в Перник.
Здравко Димитров - кмет на Пловдив: В момента две сонди са спрени и налягането по високите етажи е ниско. Нека да го имаме като опция това водоснабдяване от " Въча ", чиста питейна вода, идваща по гравитачен път, а пък сондите дано да си стоят като второ аварийно зареждане.
В проучвателния екип влизат специалисти от държавната електрическа компания на Израел. Вече са взети две проби от водата на каскада „ Въча ".
Д-р Борис Цанков - началник на проучвателните действия: Идеално чиста вода. Какво друго може да се чака - планински извор.
След реализирането на плана Пловдив ще може да добива вода от планината обезпечено най-малко 50 години. На идващ стадий това ще е допустимо и за Хасково.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР