Водоподаването в Своге се нормализира напълно. Късно в четвъртък дебитът

...
Водоподаването в Своге се нормализира напълно. Късно в четвъртък дебитът
Коментари Харесай

Водоподаването в Своге е възстановено

Водоподаването в Своге се възстановява изцяло. Късно в четвъртък дебитът на водата в балканския град се повиши до 90 литра в секунда и по-късно доближи нормата от 130 литра в секунда, заяви NOVA TV.

Очаква се напълването на водопроводната мрежа да отнеме към 12 часа, само че локалните управляващи предлагат на жителите на града в началото да не употребяват водата за пиянство. Все още вода ще се разнася с водонски, до момента в който качествата на водата се възстановят изцяло. Дотогава ще остане и бедственото състояние.

Снощи бе обявено, че река Искрецка, която обезпечава водата за града и близките села, е придошла. И все още не е ясна повода за неочакваното изгубване на водата в нея, както и повода за нейното пълноводие. Допуска се вътрешно сриване подземен, което е препречило пътя на водата и тя откакто го е преодоляла е пристигнала извънредно мътна.

Такива " изгубвания " на река Искрецка са регистрирани и в предишното и по тази причина се счита, че в актуалната рецесия няма човешка интервенция.

Заради бедствено състояние на територията на Община Своге, Българският Червен кръст даде 5 тона минерална вода от бедствения си запас, с която предпочитано да бъде обезпечена работата на болничните заведения и детските градини в Своге и засегнатите села Искрец, Свидня и Церово.

Община Своге разгласи бедствено състояние поради прекъсване на водата. Решението за тази мярка е взето на съвещание на Кризисния щаб по бедствия и повреди в 21.30 ч. в понеделник.

БНР осведоми, че Националната електрическа компания (НЕК) е направила оглед на стопанисваните от дружество " Язовири и каскади " хидротехнически уреди от сборен канал " Искрецки ".

При огледа е бил установен понижен лекомислен отток в региона на канала, в следствие от продължаващото в цялата страна маловодие, особено за този интервал от годината.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР