Водоподаването в Своге е възстановено. Това потвърди шефът на ВиК

...
Водоподаването в Своге е възстановено. Това потвърди шефът на ВиК
Коментари Харесай

Възстановиха водоподаването в Своге

Водоподаването в Своге е възобновено. Това удостовери шефът на ВиК София-област Иван Иванов пред Нова телевизия.

Той изясни, че река Искрецка се е върнала в цялостния си размер. По думите му вълната е приливна и евентуално водата е била арестувана от земна маса.

По последни данни от ВиК София-област дебитът е 90 литра в секунда. От нужни малко над 130 литра в секунда. 

От НЕК излязоха със мнение по проблема. В него се споделя, че поради внезапното понижаване на водата в р. Искрецка от Националната електрическа компания са направили оглед. При него установяват, че има понижен лекомислен отток в региона на канала, който е резултат от “продължаващото в цялата страна маловодие, особено за този интервал от годината ”. 

От НЕК означават още, че " оборудванията на НЕК ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа опция да бъде подкрепена водоснабдителната система на с. Искрец поради тяхната раздалеченост и карстовия планински масив ". 

Ето и цялата позиция на НЕК:

Позиция на Национална електрическа компания ЕАД по отношение на настъпилото засушаване по р. Искрецка

Основното предопределение на оборудванията от каскада „ Петрохан “ е да обезпечи вода за питейно водоснабдяване за общините Монтана, Враца, Берковица и Вършец. Преди да доближи до тези потребители, водата се преработва енергийно посредством три стъпала водноелектрически централи.

Централите от каскада „ Петрохан “ (ВЕЦ Петрохан, Водноелектрическа централа Бързия и Водноелектрическа централа Клисура) са благосъстоятелност на „ Енерго-Про – България “ ЕАД. НЕК ЕАД не има водноелектрически централи в региона. 

Част от каскадата са и няколко събирателни канала с водохващания и три изравнителя, които се поддържат от дружество „ Язовири и каскади “ на НЕК ЕАД. 

Управлението на водите от оборудванията се прави според издаденото позволение и месечните графици на Министерство на околната среда и водите в частта за язовир „ Среченска бара “. През последните седмици не са осъществявани промени в режима на работа на ръководените от дружество „ Язовири и каскади “ уреди. 

Всички хидротехнически уреди са построени в поречието на р. Бързия и попадат във водосбора на р. Огоста. Единствено сборен канал „ Искрецки “ попада във водосбора на р. Искър, чийто ляв приток е р. Искрецка.

Предвид внезапното понижаване на оттока на р. Искрецка, в региона на с. Искрец, на 17.08.2022 година предприехме осъществяване на оглед на стопанисваните от дружество „ Язовири и каскади “ хидротехнически уреди от сборен канал „ Искрецки “. При огледа се установи понижен лекомислен отток в региона на канала, който е резултат от продължаващото в цялата страна маловодие, особено за този интервал от годината. 

Сумарното водно количество от деривацията, което е измерено при огледа е в размер на към 40 л/сек., при застроено водно количество за канала 677 л/сек. След отправено искане от ГДПБЗН за оказване на подпомагане, още на 17.08.2022 година всички водохващания от сборен канал „ Искрецки “ са изключени, т.е. в канала не постъпва никаква вода от деривацията. Тези 40 л/сек. от сборен канал „ Искрецки “ няма да окажат упования резултат върху водността на р. Искрецка, поради карстовия темперамент на планинския масив, множеството пукнатини и пещери в региона, където водата попива. Това количество вода е незначително поради геоложките особености на региона и географското разстояние от р. Искрецка.  

Важно е да се уточни, че оборудванията на НЕК ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа опция да бъде подкрепена водоснабдителната система на с. Искрец поради тяхната раздалеченост и карстовия планински масив. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР