Водоносният хоризонт, разпростиращ се под почти цяла Североизточна България, ще

...
Водоносният хоризонт, разпростиращ се под почти цяла Североизточна България, ще
Коментари Харесай

Добруджанци се обявиха против добива на газ

Водоносният небосвод, разпростиращ се под съвсем цяла Североизточна България, ще бъде подложен на риск, защото всички планувани сондажи ще минават през него.

Не би трябвало да се позволява и един % риск от замърсяване , понижаване на дебита или възможното изгубване на водата в Добруджа - освен това най-скъпата в страната.

Това се споделя в декларация на общинския съвет, призната на изключително съвещание през днешния ден във връзка почналите публични разисквания на отчета за влияние върху околната среда на капиталовото предложение на "Русгеоком БГ " ЕАД, съобщи Българска телеграфна агенция.

Общинските съветници се притесняват и, че дейностите по добива на природен газ,ще се реализират в мощно сеизмичен район - на разлома на планината Вранча, и могат да провокират трусове с гибелен резултат.

Според общинския съвет употребата на находището с многочислените сонди и оборудването, с шума и вибрациите, с тежката транспортна техника и газопроводите ще повлияе извънредно отрицателно и върху земеделието в региона, в който са най-плодородните почви.

Исканата от компания "Русгеоком БГ " 35-годишна концесия е извънредно дълъг интервал и това умножава всички опасности, се декларира в декларацията.

В община Генерал Тошево към този момент вървят обществени разисквания на отчета за оценка за влияние върху околната среда с обществеността в селата Рогозина, Чернооково, Калина, Преселенци, Василево, Спасово, Люляково, Кардам, както и в общинския център.

Инвестиционното предложение на „ Русгеоком БГ” ЕАД е за: „ Разработване и асимилиране на находище „ Спасово” в блок „ Добрич”, включващо четири сектора: „ Рогозина”, „ Чернооково”, „ Калина” и „ Рогозина изток” за изследване и рандеман на природен газ на територията на област Добрич”.

Общинският съвет на Генерал Тошево ревизира преди дни дали се правят сега механически, проучвателни или други действия от страна на „ Русгеоком БГ” ЕАД на територията на находище „ Спасово”, блок „ Добрич”, оповестиха от общината.

Проверката откри, че с изключение на съществуването на защита на парцела в землището на с. Рогозина, където се извърши проучвателният сондаж, друга активност не се реализира.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР