Водоноски ще бъдат осигурени днес в засегнатите от безводието райони

...
Водоноски ще бъдат осигурени днес в засегнатите от безводието райони
Коментари Харесай

Водоноски в Свищов заради тежка авария на водопровод |

Водоноски ще бъдат обезпечени през днешния ден в засегнатите от безводието региони на Свищов, съобщи БНР. 

Те са обезпечени от общината, след като поредната тежка повреда на напорния тръбопровод остави десетки хиляди поданици без вода от петък вечерта.

Водоноските ще дойдат в града след 9 ч. Засегнатите от безводието свищовлии могат да си налеят вода на три места – на площадката пред Химическия колеж, пред магазин " Македония " и на пиацата на такситата в квартал " Дунав ".

Очаква се повредата на проверявания от прокуратурата напорен тръбопровод да бъде отстранена в идващото денонощие и водоподаването да бъде възобновено на 7-и септември по обяд.

Вчера следващата повреда остави Свищов без вода. Кметът на Свищов Генчо Генчев сподели, че от ВиК-Йовковци работят, само че няма гаранция по кое време ще бъде отстранена повредата. 

Във вторник стартира почистване и изследване на сондаж на минерален извор, който е негоден от 40 години. Находището обаче е затрупано с над 16 000 тона строителни боклуци, които са изхвърлени там преди години при построяването на пречиствателната станция за отпадъчни води.

Минералният сондаж е прокаран през 1977 година и е с дълбочина 1510 метра. По направените тогава изследвания, водата е с температура до 48 градуса. Според хидроекспертите, разкриването на сондажа и подсилване на изкопа ще отнеме почти месец.

Свищов има два водопровода – нов и остарял. Новият е приключен през 2012 година и е на стойност 6 милиона лв., само че не се употребява, тъй като е построен некачествено и се държи като запас на остарелия железен тръбопровод. 

Преди към година кметът на Свищов сподели, че е формирано досъдебно произвеждане за градежа на магистралния тръбопровод и се чака до края на февруари тази година да приключат инспекциите на Специализираната прокуратура и да има осъдени.

През 2010 година стартира строителството на водопровода, като тръбите за него са полиетиленови. Почти незабавно след привършване на дейностите по монтажа обаче, новите тръби стартират да " гърмят " и следва повреда след повреда. Според кметът на града Генчо Генчев при всеки опит да се пусне вода по него трае не повече от две седмици. През 2016 година кметът и общинското управление стартират да си търсят правата от фирмата-изпълнител, само че в последна сметка строителите подменят няколко проблематични сектора, а малко по-късно изтича гаранционният период от 8 години.

Година по-късно и двете прокуратури излизат със мнение, че има безконтролно и безстопанствено отношение по случая с построяването на водопровода.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР