Водоемите на планетата стават все по-замърсени. Експерти предупреждават за по-нататъшно

...
Водоемите на планетата стават все по-замърсени. Експерти предупреждават за по-нататъшно
Коментари Харесай

ООН съобщи за страшна катастрофа: Ще умираме от страшна жажда

Водоемите на планетата стават все по-замърсени. Експерти предизвестяват за по-нататъшно утежняване на качеството на водата и заплахите, които в тази връзка заплашват човечеството. В частност упованията са, че към средата на века наводнения да обгръщат съвсем 1,6 милиарда души или съвсем 20 % от популацията в света. Това се споделя в новия отчет на Организация на обединените нации показан на 8-я Световен конгрес за водни запаси, който се проведа в Бразилия.

Авторите на отчета оферират да не се лимитира строителството на очистващи оборудване и канали, а да се употребяват екологично чисти планове за решение на проблемите при ръководството на водните запаси. В частност става въпрос за нарастване на площите с горски насаждения, възстановяване на качествата на почвата и потреблението на дъждовна вода.
Подобна процедура е потвърдила своята успеваемост. През 1986 година, след огромна суша в щата Раджастан в Индия, локалните неправителствени организации са подхванали ограничения за регенерация на почвата и са възстановили горите. В резултат равнището на подземните води се е повишило с няколко метра, а селскостопанските насаждения са получили нужното водоснабдяване.
„ Трябва да усвоим нови подходи при потреблението на водните запаси, с цел да се оправим с проблемите, свързани с повишаването на популацията и промените в климата. Ако не бъдат подхванати ограничения, то през 2050 година към пет милиарда души ще живеят в район с неприятно водоснабдяване “, съобщи при представянето на отчета си генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Ауле.
Учените считат, че екологично чистите способи за ръководство на водните запаси ще обезпечат опция за покачване на производството на селскостопанска продукция с 20%. Според резултатите от проучване, извършено в 57 страни с ниски приходи демонстрира, че рационалното потребление на водата по едно и също време с ограничения за понижаване на потреблението на пестициди и възстановяване на качеството на почвата ще обезпечи опция за нарастване на реколтата със 79 %.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР