Водното конче е едно изключително красиво и грациознио същество, чийто

...
Водното конче е едно изключително красиво и грациознио същество, чийто
Коментари Харесай

Любопитни факти за водното конче

Водното конче е едно извънредно красиво и грациознио създание, чийто облик постоянно се употребява в изкуството и поезията. Те са красиви и завладяващи, само че са и свирепи хищници, които имат остри челюсти, съвсем 360-градусово зрение и могат да летят обратно.

Появявайки се преди към 300 милиона години, водните кончета са едни от първите инсекти, обитавали тази планета. Имали са доста хилядолетия, с цел да усъвършенстват изкуството да ловуват, летят и да живеят извънредно доста време (все отново за буболечка). Те даже са развили умеене да летят обратно, което е потребно, когато се пробват да ловят мухи и комари.

Ето няколко обстоятелството, които могат да трансформират метода, по който гледате на тези неповторими, антични и необикновено разнородни инсекти.

 infomax-logo-50-15-HW

Любопитни обстоятелства за водното конче

Водните кончета могат да прихващат плячка във въздуха

 водното конче Любопитни обстоятелства за водното конче фотография: pinterest

Водните кончета са в действителност ужасяващи, в случай че сте комар, комар или друга дребна буболечка. Те не просто преследват плячката си; те ги улавят от въздуха с пресметнати въздушни засади. Водното конче може да реши скоростта и траекторията на жертва и да поправя полета си, с цел да прихване плячка. Те са толкоз умели, че имат до 97% успеваемост при лов.

Водните кончета са праисторически животни

Звучи шокиращо, само че водните кончета са бродили по земята доста преди динозаврите да се появят на сцената. Учените дефинират съществуването им на 300 милиона години, повече от 60 милиона години преди динозаврите.

Въпреки всички промени, настъпили с течение на времето, водните кончета към момента съществуват, макар че са еволюирали, с цел да дават отговор на днешните условия на оцеляване. Предшествениците на актуалните водни кончета са били освен по-стари, само че и великански.

Учените приписват това на високото равнище на О2 през палеозойската епоха. Представете си, че срещате водното конче с размерите на крава! Учените са разкрили вкаменелости на водни кончета с към 30 инча обсег на крилете.

Водните кончета стартират живота си с плуване, а не с хвърчене

 водното конче Любопитни обстоятелства за водното конче фотография: pinterest

Подобно на доста други инсекти, водните кончета стартират живота си под водата като яйца. Докато насекомите нормално заобикалят солената вода, някои типове водни кончета не се въздействат от нея. Те могат да се развъждат в среда, по-солена от морската вода. След като се излюпят, те прекарват по-голямата част от живота си под вода. Водните кончета прекарват приблизително 2-5 години, през които смъкват кожата си до 12 пъти.

Известно е, че някои типове прекарват до 6 години, преди да се появят и да се трансформират във възрастни. Това евентуално не е изненада, тъй като възрастното водно конче има междинна дълготрайност на живота от 6 месеца, като някои типове живеят до една година.

Ларвата на водното конче е особено приспособена към околната среда, притежаваща хриле за дишане и способността да сграбчва плячка със светкавична скорост. По време на този стадий ларвата на водното конче употребява разнообразни храни, вариращи от попови лъжички, дребни риби и комари.

80% от мозъка на водното конче се употребява за разбор на образна информация

 водното конче Любопитни обстоятелства за водното конче фотография: pinterest

Към техните отлични летателни качества се прибавя невероятна визия. Всъщност грандиозното хвърчене на водното конче подхожда на тяхната визия и те работят ръка за ръка. Подобно на множеството инсекти, комплицираното око на водното конче е многостранно с до 30 000 фасети. Всеки фасет може да сътвори свое изображение, което разрешава на водното конче да гледа изображения под ъгъл от 360 градуса единствено със сляпо леке зад тях. Освен това 80% от мозъка им се употребява за обработката на тези изображения.

Също по този начин, това, което прави зрението им още по-мощно, е способността им да виждат естествения цветови набор. В допълнение, те могат да обработват UV светлина и поляризирани светлинни талази. Водните кончета не могат да почувстват резултата от слънчевия искра заради способността им да виждат поляризирана светлина, която им оказва помощ по време на лов.

С тази невероятна функционалност на очите те могат да изолират евентуална плячка в рояци и елементарно да ги уловят, без да се сблъскват с други членове на рояка. Всичко това способства за тяхната невероятна ловна мощност.

Женското водно конче се прави на мъртво, с цел да избегне чифтосване

 водното конче Любопитни обстоятелства за водното конче фотография: pinterest

Звучи смешно, само че това е ефикасен способ за задържане на нежелани мъжки водни кончета. При някои типове водни кончета женското водно конче остава неусетно по време на чифтосване. Обикновено мъжкият чака в езерото, с цел да дебне нищо неподозиращата женска за копулация.

За да избегне насила към копулация, водното конче от женски пол се преструва, че се блъска в земята, до момента в който лежи неподвижно, до момента в който нежеланият любовник си тръгне.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР