Водните запаси на Испания са спаднали до най-ниското си ниво

...
Водните запаси на Испания са спаднали до най-ниското си ниво
Коментари Харесай

Испания е изправена пред водна криза и пресъхва

Водните ресурси на Испания са спаднали до най-ниското си равнище от 1995 година насам сочат данни, оповестени от испанското министерство на околната среда.

След сухото лято на рекордни горещини, резервоарите в страната са запълнени до едвам 35% от потенциала си, а няколко области страдат от продължителна суша.

Южната част на страната е изключително пресъхнала, като сериозният басейн на река Гуадалкивир, който обслужва огромна част от Андалусия, е намалял до едвам 21 % от потенциала си.

Липсата на дъжд се отразява и на стопанската система. Тъй като реките пресъхват, по този начин нужното произвеждане на електрическа енергия от Водноелектрическа централа в Испания е спаднало с 34 % под междинната стойност.  

Междувременно асоциацията Asaja пресмята, че неналичието на дъждове може да способства за загуби от към 8 милиарда евро в селскостопанския бранш. Сред мощно засегнатите култури са такива, които носят огромни доходи, като маслини, вино, бадеми и слънчоглед.

През 2021 година Андалусия е произвела 1,1 млн. тона маслиново масло, само че тази година прогнозите са цифрата да спадне на половина.

„ През 2023 година може да настъпи достоверен воден колапс, вследствие на който огромните градове ще би трябвало да се подложат на воден режим ", споделя Сантяго Мартин Барахас, шеф по въпросите на водите в испанската неправителствена организация Ecologistas en Accion.

По време на сушата в Испания през първата половина на 90-те години на предишния век милиони поданици и туристи трябваше да живеят със обилни ограничавания на водата.

Около 85 % от водата в Испания се използва от селскостопанския бранш и Барахас твърди, че количеството на напояваните земи би трябвало да се понижи доста.

„ Ние на процедура изнасяме трансформирана вода ", сподели той пред испанската телевизия TVE.

Метеоролозите предвиждат, че идващата есен в Испания също ще бъде по-гореща и по-суха от нормалното.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР