Водните проекти на Пловдив и Тутракан получиха над 147 млн.

...
Водните проекти на Пловдив и Тутракан получиха над 147 млн.
Коментари Харесай

Водните проекти на Пловдив и Тутракан получиха над 147 млн. лв. еврофинансиране


Водните планове на Пловдив и Тутракан получиха над 147 млн. лева финансиране по оперативна стратегия " Околна среда ". Договорите бяха подписани в сряда в Министерството на околната среда и водите.

Водният план на Пловдив е за над 115.3 млн. лева, от които 80.7 млн. лева е безвъзмездната помощ.

Средствата ще отидат за рехабилитазия на ВиК мрежата в града и на пречиствателната станция за отпадни води. Срокът за осъществяване е две години и половина (30 месеца).

Община Пловдив към този момент е оповестила поръчката за модернизацията на пречиствателната станция с планирана стойност над 58.8 млн. лева без Данък добавена стойност. Срокът за подаване на офертите е 16 април.

След реализацията на плана над 415 000 пловдивчани ще имат достъп до усъвършенствано филтриране на водите, а близо 15 000 поданици ще се употребяват от усъвършенствани услуги във водоснабдяването, уточни министърът на околната среда Нено Димов.

Договорът с община Тутракан е за създаване на градска пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) и доизграждане на канализационната мрежа в града.

Проектът е на обща стойност над 32.3 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е близо 22.7 млн. лева Срокът за привършване на дейностите е 30 месеца.

С доизграждане на канализационната мрежа в града ще се обезпечи напълно съгласуваност на популацията към канализацията, което ще увеличи качеството на ВиК услугите. Освен това в допълнение над 10 000 поданици ще получат достъп до усъвършенствано филтриране на отпадъчните води.

С построяването на новата пречиствателна станция за отпадни води ще се обезпечи събирането, отвеждането и пречистването им от територията на града преди заустването им в река Дунав.

" Ограничаването на замърсяването на речните води ще подкрепи и за запазване на биологичното многообразие в река Дунав с резултат и отвън границите на страната ", сподели Нено Димов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР