Водната в криза в Европа става все по-притеснителна и все

...
Водната в криза в Европа става все по-притеснителна и все
Коментари Харесай

Водните ресурси в Европа са все по-оскъдни: В една четвърт от държавите от ЕС има условия за суша

Водната в рецесия в Европа става все по-притеснителна и все по-голям огромен и обсъждан проблем. Еколози се притесняват, че лятото може да бъде сезон на суша, поради климатичната рецесия. Водните запаси в Европа стават все по-оскъдни, поради рисковите климатични промени с рекордни температури напролет и невиждана до момента топла зима.

Водните резервоари в средиземноморски страни като Италия паднаха до равнища, които се следят през сезона на летните горещи талази през последните седмици. Това заплашва селскостопанското произвеждане. Междувременно във Франция и Испания избухнаха митинги точно поради дефицита на вода. написа CNBC.

Това се случва навръх прага на покачващите се летни температури и мнозина се притесняват, че така и така казусът с водата в Европа може да стане още по-лош. Според оценени от австрийския университет Karl-Franzens-Universität Graz сателитни данни, сушата визира Европа в доста по-голям мащаб, в сравнение с се очакваше преди.

Проучването идва на фона на миналото лято, което се смята за най-горещото в Европа съгласно откриватели от Европейския съюз, като интензивната суша се счита за най-сериозната в района от най-малко 500 години. Миналата година намаляващите водни запаси предизвикаха безпорядък в производството на храна и сила, а многочислени водни типове изгубиха местообитанията си.
 Най-тежката суша в Европа заплашва доставките на зехтин в света
Най-тежката суша в Европа заплашва доставките на зехтин в света

Жегата и неналичието на превалявания това лято са довели съвсем две трети от плодородната земя в Европейски Съюз до условия на суша

В една от тежко наранена страни, в която температурите се покачиха до 40 градуса по Целзий Испания, министър-председателят Педро Санчес предизвести още през април, че сушата в южноевропейската страна се е трансформирала в един от водещите дълготрайни проблеми. Миналия месец държавното управление на Испания утвърди пакет от 2,2 милиарда евро, с цел да облекчи отрицателните последствия от сушата, която засегна съществено селскостопанския бранш.

Междувременно Европейската обсерватория за сушите предизвести, че се следят условия за суши за повече от една четвърт от 27-те страни на Европейски Съюз, до момента в който 8% от района е изложен на заплаха от суша.
 Невиждана от 70 години суша удари Италия
Невиждана от 70 години суша удари Италия

Нивата на река По към този момент са най-ниското си равнище от век насам

На фона на доста променлива пролет с рекордни априлски температури в Испания и Португалия и неочаквани наводнения в Италия, проливните дъждове в Южна Европа през последните седмици способстваха за запълването на резервоарите и подобряването на влажността на почвата.

Според еколози обаче огромни елементи от Северна Европа и страни като Испания, Франция и Португалия, към момента наподобява са подложени на " заплаха " във време, когато някои откриватели се притесняват, че Европа може да е на път за още едно горещо лято.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР