Водната кула в Димитровград ще бъде преобразена от млади архитекти

...
Водната кула в Димитровград ще бъде преобразена от млади архитекти
Коментари Харесай

Студенти от УАСГ превръщат Водната кула на Димитровград в атракция

Водната кула в Димитровград ще бъде преобразена от млади архитекти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Община Димитровград е първата, която притегля студенти и млади експерти да работят по планове за изцяло видоизменение на градската среда. Това става допустимо след подписването на меморандум сред НСОРБ и УАСГ.

Кметът на общината и заместник-председател на УС на НСОРБ Иво Димов и основният проектант Елисавета Георгиева разискаха със проф. доктор инж. Славейко Господинов - заместник-ректор по образователни действия, качество и акредитация на УАСГ съответните стъпки за осъществяване на пленер за студенти и създаване на план за ревитализация на Водната кула и пространството към нея. 

Водната кула е един от знаците на Димитровград. Построена е през 1873 година като част от съпътстващата инфраструктура на железницата на барон Мориц декор Хирш. Трасето е свързвало Западна и Средна Европа с Цариград, а регионът на жп гарата през днешния ден се намира в самото сърце на Димитровград. От март 2018 година оборудването е благосъстоятелност на община Димитровград. След построяването на новия надлез над жп линията с кръговото кръстовище, в чийто център попада Bодната кула, тя още повече ускорява смисъла си за естетиката и историята на града.

Предстои преподаватели и ученици на УАСГ да разработят обща идея, която да изтъкне преимуществата на постройката и да предложи решения за нови публични функционалности. Община Димитровград ще провежда пленер за студенти от разнообразни специалности на УАСГ, които да работят на терен над своите планове. На специфична галерия жителите ще могат да се срещнат с техните разработки, а жури ще оцени качествата на всеки план и ще избере спечелилите.

Така на процедура Димитровград има опция да се трансформира в първата платформа за взаимоотношение на млади създатели, експерти по урбанистика и инженерни специалности с локалната общественост и администрацията, каквато е и цялостната идея на европейската политика „ Новият Европейски Баухаус “.

 

Още от ХАСКОВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР