Водна криза в Бургаска област няма да има, обяви след

...
Коментари Харесай

10-километрова тръба ще бъде изградена, за да няма водна криза в Бургас |

Водна рецесия в Бургаска област няма да има, разгласи след национално заседание с регионалната администрация на града министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

10-километра водопреносна мрежа би трябвало да бъде построена, с цел да се свържат язовирите " Ахелой " и " Порой " към деривация-Бургас. Това се постанова поради сериозно намаленото равнище на язовир " Камчия ", от който се доставя с питейна вода огромна част от Бургаска област.

Довеждащият тръбопровод би трябвало да бъде изработен до 20 февруари. За да бъдат изпълнени в период процедурите, регионалната администрация в града ще разгласи бедствено състояние.

Миналата седмица Димитров съобщи в Народното събрание, че Малко, по-късно от Стойността на плана е 60 млн. лв.. Парите са обезпечени от държавната компания " ВиК холдинг ". В рамките на единствено няколко часа. 

Варна ще се зарежда с вода от деривация " Китка ", т.е. ще бъде включена към авариен водоизточник. Цената на водата във Варна няма да се увеличи, увери Димитров.

За да се ускорят процедурите за обезпечаването на аварийни количества питейна вода за Бургаска област се постанова да бъде оповестено бедствено състояние, а с решение на Министерския съвет собствеността на двата язовира – " Ахелой " и " Порой " ще се трансферира на регионалната администрация в Бургас.

Екоминистърът съобщи, че обезпечаването на аварийно водоснабдяване за Бургаска област и Южното Черноморие е план, който ще подсигурява, че водна рецесия няма да има през идващите 50 години.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР