Водите на Румъния са се превърнали в истински сметища. Стотици

...
Водите на Румъния са се превърнали в истински сметища. Стотици
Коментари Харесай

Тонове пластмаса се носят във водите на Дунав

Водите на Румъния са се трансформирали в същински сметища. Стотици тонове боклуци се хвърлят по крайбрежията на реките и след това се озовават във водата. Проучване на еколози разкри, че водите на река Дунав годишно придвижват 100 тона пластмаса от влизането си на румънска територия до вливането им в Черно море, осведоми телевизия Диджи 24 в своя разработка по тематиката.

В продължение на една година еколози са вземали проби от водите на река Дунав през другите сезони и са ги изпращали за лабораторен разбор, оповестява Диджи 24. Резултатите са повече от тревожни: в румънския бранш на реката Дунав придвижва годишно близо 100 тона пластмаса, която след това доближава делтата, а по-късно и Черно море. След разбор на 270-те взети проби са открити 48,5 тона микропластмаса, т.е. части под 5 мм, и 48 тона макропластмаса.

Екологът Александра Томеску е направила опит, като е проследила течението на река Арджеш от извора ѝ във Фъгърашките планини (част от Южните Карпати) до вливането й в Дунав. По пътя си тя установи, че крайбрежията на реката са превърнати в сметища.

„ Всичко, което съставлява бряг, всичко, което съставлява път покрай река Арджеш, е бунище. На процедура от извора до устието е бунище – пътищата, крайбрежията са цялостни с боклуци “, споделя пред Диджи 24 Александра Томеску.

Боклукът е на всички места и разнороден – от пластмасови бутилки до строителни боклуци, играчки, автомобилни гуми и цели елементи от шасито на коли. Всичко, което има в едно домакинство, може да бъде открито изхвърлено по крайбрежията, написа Българска телеграфна агенция.

Микропластмасата към този момент се възприема като световен проблем. Намираме я на всички места – в рибата, месото, растенията и в доста от питателните артикули, които консумираме. Учени от целия свят пробват да открият какъв брой нездравословна е за здравето на хората и до каква степен провокира появяването на тежки болести, отбелязва румънската медия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР