Водим си, значи, кампания, прославяме се по всички канали и

...
Водим си, значи, кампания, прославяме се по всички канали и
Коментари Харесай

Отказалият се депутат - булка беглец, име под наем или обикновен неумеятник

Водим си, значи, акция, популяризираме се по всички канали и ефири, влизаме в Народното събрание и вземем, че се откажем. Не един, не двама, а се отхвърлиха от извоювано депутатско място в 45-ия парламент. Тази специфичност на българския народен лов на риба би трябвало да бъде взета поради, когато приказваме за промени в Избирателния кодекс.
Защото какво друго е, в случай че не чиста машинация, да накараш някого да гласоподава за теб и след това да се врътнеш като една булка-беглец?
и в множеството случаи от мандата си се отхвърлят хора, които са сигурни, че ще бъдат министри, даже го вършат чак след гласуването на държавното управление. В историята има и случаи, в които индивидът става евродепутат или отива на дипломатическа работа. Или пък поема някаква друга служба, изискваща отвод от депутатското място.
Но отвън тези случаи или несъмнено, някакви съществени здравословни аргументи, нищо не извинява сходно заблуждение на гласоподавателя. Откъде накъде ще гласоподавам аз за лицето Х, а то ще преотстъпва моя избор на лицето Y? Това би било изключително мъчително, в случай че съм дала и преференция за лицето Х. Забележете - през днешния ден това се случва, без изобщо да са престъпили прага на Народното събрание.
 14 претенденти се отхвърлиха от място в Народното събрание 14 претенденти се отхвърлиха от място в Народното събрание
Лидерите на главните политически партии показаха от кой регион желаят да бъдат депутати, осведоми БГНЕС. Лидерът на „ Има подобен н...
Подобно игнориране на гласоподавателя у нас се приема за изцяло обикновено. А не би трябвало. Иначе защо въобще има имена в листите? - номер едно, номер две и по този начин нататък. Тогава на никого няма да му пука кой номер е влезнал, нали за партията е значима общата численост мандати. Този вид доста би улеснил и поевтинил предизборните акции, обаче законът споделя друго.
Законът очевидно е много посредствен и би било добре да се поправи, както се случва с голяма част от продукцията на почитаемите законотворци.
Едно от разумните пояснения на такова държание е предоставяне на име чартърен . Известна фигура, която въобще не желае да е народен представител, влиза в листите, притегля електорат, печели мандат и след това го отстъпва в името на партийното богатство. Срещу нещо за себе си, естествено. Тези игри обаче се въртят от партийните управления и рядко самата личност носи цялата отговорност.
Друго пояснение е това подчинение да се случва поради имунитета - влезлият може да няма потребност от него, а за идващия в листата да е животоспасяващ. Това обаче може да отпадне единствено в случай че отпадне и имунитетът като цяло, което не е решение.
И третият тип пояснение на сходно държание е в случай че ставайки народен представител, би трябвало да подпишеш някакъв докумен т, за който преди не си знаел. Той може да бъде обвързван единствено с преданост, само че може да има и финансови параметри. Тогава обаче просто си един елементарен неумеятник, който се е захванал с политика, тъй като му се вижда занимателно. Е, не е занимателно. И почтено не е, само че това е играта. Но отказвайки се, ти не я променяш, въпреки да си имал някакъв.
 Ето имената на всички депутати в новия парламент Ето имената на всички депутати в новия парламент
Списък на народните представители, които влизат в новото Народно заседание вследствие на изборите от 4 април: 1-и МИР - Благоевград (11...
За Бойко Борисов въобще можем да не загатваме, тъй като познаваме егото му - няма по какъв начин след три мандата министър председател да седне като елементарен народен представител. Но останалите? Да, по закон имат право да се откажат, само че з аконът не ги задължава да кажат за какво . Удобно измислено, нали?
Също толкоз комфортно за краткотрайно заетите със законотворчество е и различен пропуск - гласоподавателят няма по какъв начин да те отзове, в случай че не е удовлетворен. Може да си стачкува, несъмнено, в случай че си приел тъп, долнокачествен или лобистки закон. Протестите са изцяло позволени, изключително в обществените мрежи. Но отзоваване не е планувано. В партии като ГЕРБ водачът, естествено, може когато и да е да " даде ", да " махне " и да " постави " който и където си желае. Има лостове. Но гласоподавателят няма. Има право на тъжби и петиции. Всички знаем какво се случва с тях.
Всъщност. Той е манталитетен. Защото експлицитна възбрана за отзоваване на депутати няма. Тоест, позволено е. Само дето в никакъв случай не е правено с български депутати, колкото и да отсъстват от съвещания и колкото и да не им пука за никакви обещания.
И няма по какъв начин да се промени нито обществото, нито страната, до момента в който българинът гледа на своя избор като на пуснат тото-фиш - в случай че завоюва, добре, в случай че загуби - бадева се е харчил.
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР