Водили сме се от принципа на солидарността при преизчисляването на

...
Водили сме се от принципа на солидарността при преизчисляването на
Коментари Харесай

Гълъб Донев получи критики в НС относно формулата за преизчисляване на пенсиите

Водили сме се от правилото на солидарността при преизчисляването на пенсиите. Това отговори в пленарната зала служебният обществен министър Гълъб Донев след въпрос на Мая Манолова от „ Изправи се БГ! Ние идваме “ по отношение на справедливостта на растежа.

Тя разкритикува формулата за преизчисляване, тъй като част от пенсионерите ще получат приблизително с 10 лева по-малко спрямо размера, който са получавали по време на пандемията.

„ Тяхното очакване е, че най-малко нарастването ще надскочи тази граница от 350 лева Решението посредством средствата на общественото обезпечаване да се доближи до равнище от 369 лева, всички сме наясно, че няма да се отнася до всички пенсионери. Има такива, които поради обстоятелството, че има жилище или плевня – няма да отговорят на критериите за обществено подкрепяне и ще останат с 340 лева “, съобщи депутатът.

Вчера на Министерски съвет беше утвърдено да има скок с 12,5% приблизително за всички пенсионери или 64 лева приблизително нарастване на пенсиите. Ръстът би трябвало да се реализира посредством повишаване на тежестта на една година застрахователен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 към изчисляването на пенсиите.

„ Има взаимност по отношение на приходите от осигурителните вноски на лицата, които работят в този момент и средствата за погашение на пенсиите, компенсациите и помощите от държавното публично обезпечаване. Според плануваното в настоящото законодателство, от 1 юли бяха осъвременени по тъй наречените „ швейцарско предписание “ размерите на всички пенсии, свързани с трудова активност “, отговори Донев.

Снимка: БГНЕС

Той посочи, че преизчисляването се случва върху действителния размер на пенсията, а не върху приемания най-малък или оптимален размер. От 1 юли с 5% беше увеличена и обществената пенсия за напреднала възраст.

„ След пенсионирането си, лицата които не са работили и не са подлежали на обезпечаване – нямат принос за повишаването и по тази причина няма съображение техните пенсии да се дефинират или преизчисляват, според от осигурителния приход “, добави общественият министър.

Донев уточни, че преизчисляването би трябвало да има позитивен финансов и обществен резултат, като ще обезпечи опцията за увеличение на размера на новоотпуснатите пенсии след 1 октомври 2021 година „ Приемането на това предложение за промени в законодателството ще докара до по-високо равнище на заменяне на приходите от труд и на актуалните, и на бъдещите пенсионери с по-голям застрахователен стаж, което е и по-справедливо “.

Доходите на 915 хиляди пенсионери ще се усилят, съгласно предлагането. Остава депутатите в Народното събрание да одобрят импортираните от служебния кабинет промени.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР