Води се нова проверка в училището СУ Найден Геров в

...
Води се нова проверка в училището СУ Найден Геров в
Коментари Харесай

Още 5 деца са оценявани в пловдивското училище Найден Геров“, докато са били в чужбина

Води се нова инспекция в учебното заведение СУ " Найден Геров " в Пловдив, в което учители бяха писали оценки на умряло дете, съобщи Българска национална телевизия.

От прокуратурата са прецизирали, че инспекцията се води от " Икономическа полиция " и е за документна машинация за непозволено приемане на средства. Също по този начин стана ясно, че инспекцията от предходната година - която е за умрялото дете, към момента не е завършила.

Новата директорка на учебното заведение Сашка Кръстева изясни, че е отписала 450 деца поради систематични отсъствия и са открити още пет фиктивни възпитаници, които са били в чужбина, само че те са получавали оценки, не са им писани отсъствия и макар че са били отвън страната, те са приключили пловдивското учебно заведение.
 МОН търси повода за по-слабите резултати на десетокласниците на НВО в 8 области
МОН търси повода за по-слабите резултати на десетокласниците на НВО в 8 области

Поетапно се вкарват нов вид задания за външното оценяване

Отписването на възпитаници е свило бюджета на учебно заведение с една трета или с 900 000 лв. по-малко тъй като страната заплаща според от броя на учениците, което е наложило незабавни промени още през месец януари.

Директор Кръстева изясни също, че досега не са съкратени учители, тъй като няма реализирано съглашение със синдикатите, само че сега се прави инспекция на документите от предходната година, с цел да се откри кои учители са поставяли фиктивни оценки и наличия.

Учителските синдикати обаче са на мнение, че грешката е в тактиката на Министерството на образованието и показват, че в това състояние се намират и доста други учебни заведения, намиращи се в ромските квартали.

Припомняме, че при започване на септември месец, че месеци наред е писано оценки на дете, което е умряло. В сигнала се посочваше, че оценки са писани от повече от един преподавател. Основното подозрение е, че това е направено, с цел да се получава държавна дотация за съответния възпитаник и/или с цел да не се допусне разпускане на паралелката.

В края на септември остарелият шеф беше уволнен и на негово място беше назначен временно изпълняващ длъжността шеф на образователното заведение, а при започване на октомври стана ясно, на умрялото дете. Заедно с това са открити и други нарушения  а точно, че отсъствията на възпитаници не са въвеждани регулярно от учителите по обособените образователни предмети, а на избрани дати от класния началник. Освен това има дни, в които те са отсъствали, само че са получавали настоящи оценки по избрани предмети.
 Уволниха шефа на учебното заведение в Пловдив, в което са писани оценки на умряло дете
Уволниха шефа на учебното заведение в Пловдив, в което са писани оценки на умряло дете

Скоро се чака окончателният отчет по случая
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР