Водещият вносител на домати от Турция през 2022 г. е

...
Водещият вносител на домати от Турция през 2022 г. е
Коментари Харесай

България е третият вносител на турски домати в света

Водещият вносител на домати от Турция през 2022 година е Румъния, където е доставена продукция за сумата от 65, 228 млн. $. Следва Украйна – 45, 320 млн. $, и България – 38, 113 млн. $.

Обемът на износа на домати от Турция през 2022 година се е нараснал с 4% спрямо 2021 година - до над 377 милиона $. Тези данни са представени от Анадолската организация с позоваване на Асоциацията на експортьорите от Югоизточна Анадола.

През 2022 година Турция е доставила 526 703 тона домати на 54 страни, в това число Румъния, Украйна, България, Германия, Обединеното кралство, Чешката република, Швейцария, Испания, Казахстан, Латвия, Русия, Полша и Малайзия.

Обемът на износа на домати в ценово изражение през 2022 година е 377 млн. 418 хиляди $ спрямо 362 млн. 993 хиляди $ през 2021 година

Ръководителят на Асоциацията на вложителите и производителите на оранжерийни артикули Мюслюм Янмаз съобщи пред Анадолската организация, че спрямо предходната година растежът на износа на домати е бил добър, само че експортьорите не са съумели да доближат мечтаната стойност.

Според него спадът на съветския пазар е попречил на увеличението на износа.

" Преди това размерът на износа на домати за Русия беше към 200 милиона $ годишно. За страдание през предходната година тази цифра спадна до 33 милиона $. В същото време нарастването на износа за балканските страни в действителност компенсира свиването на пазара в Русия ", споделя Янмаз.

Според него доматите Salkym са доста търсени на европейския пазар. " Данните за износа на домати през 2022 година явно не са това, на което се надявахме. Постепенно губим съветския пазар. Селскостопанските производители от редица страни, изключително от Азербайджан и Узбекистан, имат съществени упоритости за съветския пазар. Наред с енергийната рецесия въздействие оказаха и възходящите разноски за транспорт, което докара до понижаване на доставките за съветския пазар. Целта ни е да увеличим износа на домати до 500 милиона $ ", споделя ръководителят на асоциацията.

С възобновяване на интензивността на съветския пазар чакаме доста нарастване на износа през 2023 година Вече са подхванати стъпки в тази посока, добави Янмаз./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР