Водещият на предаването „Последният печели“ по БНТ, около което днес

...
Водещият на предаването „Последният печели“ по БНТ, около което днес
Коментари Харесай

Орлин Горанов обясни думите си, предизвикали огромния скандал в „Последният печели“

Водещият на предаването „ Последният печели “ по Българска национална телевизия, към което през днешния ден се завъртя голям скандал, излезе с изключително послание. В началото на днешното предаване, което по традиция е авансово записано, бе пуснато послание на водещия.

Припомняме, че в предаването, което бе излъчено на 23 февруари Горанов цитира думи на великия американски шахматист Боби Фишер, ориентирани против евреите. Скандалът потегли от въпроса: „ Кой огромен шахматист има еврейски корени “. Единият от участниците отговори вярно – Боби Фишер. След това Орлин Горанов цитира антиеврейско изявление на Фишер.

Заради цитата 71 интелектуалци се подписаха под отворено писмо, в което питат: „ Кому беше нужна тази груба антисемитска проява по националната телевизия? “.

Цитатът на Фишер, който изчетен по време на играта, гласи следното: „ Евреите не обичат да работят. А това е едно от нещата, което евреите доста мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери. Никога не е имало газови камери. Това са нелепости! Но когато отидете в лагера, там има надпис: „ Арбайт махт фрай “. На български: „ Работата ви прави свободни “. Но евреите не имат вяра на това. Те имат вяра, че вие би трябвало да свършите цялата работа, а те прибират облагата. Това е казусът с евреите “.

„ Обръщам се към десетките хиляди фенове на предаването „ Последният печели “ и евреите, които са се почувствали наранени от казаното.

Важно е да уточним, че спомагателната информация, която бе изнесена в предаването, е откъс и бе упоменато, че е това са думите на великия американски шахматист Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години.

В нито един момент не съм си разрешил персонален етюд на думите “, безапелационен бе Горанов.

Той разясни, че всички в екипа осъзнават направената неточност и „ неудачния метод на поднасяне на информацията “.

„ В феновете остава заблудата, че аз или предаването се асоциираме с думите на Фишер.

Ето за какво екипът на предаването и аз се извиняваме на всички, които се почувствали наранени от думите, изречени преди повече от 20 години “, безапелационен бе Горанов.

„ Санкционирали сме целия екип на „ Последният печели “, а редакторския екип е освободен.

Смятаме всевъзможни прояви на антисемитизъм за изцяло неприемливи.

Разглеждаме цитата като противен исторически факт.

Смятаме, че всеки епизод на „ Последният печели “ е потвърдил, че се стремим към основаването на интерес в хората към самоусъвършенстване и натрупването на спомагателни познания “ добави Горанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР