Водещият на Политически некоректно Петър Волгин е наказан от ръководството

...
Водещият на Политически некоректно Петър Волгин е наказан от ръководството
Коментари Харесай

Петър Волгин е наказан дисциплинарно от ръководството на БНР

Водещият на " Политически неточно " Петър Волгин е осъден от управлението на БНР поради нарушаване на правилника за публицистичната активност и на Етичния кодекс на чиновниците на БНР. Решението е взето след среща на Програмния съвет на радиото.  

Причината е разпространението на подправена вест за хипотетично завземане на кораба " Царевна " на 10 април, на чийто ръб се намираха 17 български моряци край Мариупол - зона на тежки военни дейности от началото на войната в Украйна. 

Решението за наказването беше взето, откакто оперната певица Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на радиото в символ на митинг против държанието на Волгин.

Програмният съвет единомислещо е приел, че Волгин е нарушил задължението на БНР да обезпечава " справедлива, навременна и точна информация, както и многообразие от гледни точки " и задължението на чиновниците на радото да не позволяват дезинформация. Нарушени са и два члена от Етичния кодекс, в които се показва, че публицистите би трябвало да употребяват тествана информация, без да скриват и изопачават обстоятелства, както и да се базират на достоверни осведомителни източници и когато показват тематики и събеседници - да се управляват от професионалните журналистически стандарти.  

Протоколът, който БНР популяризира от съвещанието, демонстрира, че публицистите от радиото гледат на рецесията към Волгин като на проблем с доверието в националното радио. 

Програмният шеф Даниела Късовска показва, че изказванията му за кораба са били дезинформация, която по-късно е опровергана неведнъж в новините на " Хоризонт ". 

Тя показва, че в предишното " задгранични репортери не са пускали вести, преди да са излъчени по БНР, което е било сериозен отзив за качеството на работата ". 

От изявлението ѝ излиза наяве, че в БНР се разискват приемането на професионални стандарти, само че управителният съвет към момента не ги е приел. 

" Ръководството на Българското национално радио изрично се разграничава от всеки опит за провокиране на принуждение и неговото оправдаване или утвърждение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространение на подправени вести. Категорично заявяваме, че всяко нарушение на закона, професионалните стандарти и етичните правила в стратегиите и платформите на публичната медия ще бъде глобено. Същевременно няма да бъде позволено вмешателство в работата на публицистите в публичното радио, включително събаряне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат единствено след изчерпателен разбор и професионален разговор ", се споделя в декларация на медията. 

Конкретното дисциплинарно наказване против него не се разказва, оповестява се единствено, че то наложено съгласно наредбите на Кодекса на труда. В него има три степени на вероятни наказания - забележка, предизвестие за уволняване и уволняване.  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР