Водещият кандидат за президент на Индонезия назначи най-големия син на

...
Водещият кандидат за президент на Индонезия назначи най-големия син на
Коментари Харесай

Водещият кандидат за президент на Индонезия избира сина на Видодо да се кандидатира за вицепрезидент на изборите през 2024 г.

Водещият претендент за президент на Индонезия назначи най-големия наследник на напускащия си президент Джоко Видодо за собствен претендент на изборите следващата година

От NINIEK KARMINI Associated Press, 22 октомври 2023 година, 11:52 ч. Избори в най-голямата народна власт в Югоизточна Азия.

Съобщението късно в неделя от Prabowo Subianto — някогашен специфичен военачалник от силите, който сега служи като министър на защитата - че той е избрал Джибран Ракабуминг Рака за собствен претендент за вицепрезидент постави завършек на седмици на трескави спекулации в индонезийските медии.

Джибран, на 36 години, служи като кмет на Суракарта, родния град на Видодо в провинция Централна Ява. Той не дава отговор на условието за възраст от 40 години, само че Конституционният съд на страната - управителен от зетя на президента - направи изключение в решение предходната седмица. Сега разрешава на тези, които са служили или са били определени за районни водачи, да се кандидатират на по-млада възраст.

Противоречивото решение, което разчиства пътя на Джибран да се кандидатира в изборите, беше необятно подложено на критика като непотистично, като анализатори предизвестяват, че може да подкопае демократичния развой.

Субианто, който е и ръководител на партията Гериндра, разгласи своя избор късно в неделя след среща с осем водачи на своята партия в резиденцията си в южна Джакарта. Изборите през февруари ще дефинират кой ще наследи Видодо, който изкарва своя втори и финален мандат.

„ Проведохме последни полемики и с консенсус, че всички имаме се съгласи да номинира Prabowo Subianto и Gibran Rakabuming Raka да се кандидатират за президент и вицепрезидент на изборите през 2024 година “, сподели Subianto на конференция.

Gibran, който към момента е член на Индонезийската демократична партия на битката, или PDIP, не се появи по време на известието, само че персонално се срещна с водачите на партията Gerindra в събота. PDIP номинира някогашния губернатор на Централна Ява Ганджар Праново за собствен претендент за президент.

Изборите се оформят като тристранна конкуренция сред Субианто и двама някогашни губернатори, Аниес Басведан и Ганджар Праново.

Басведан, някогашен губернатор на Джакарта, избра за собствен претендент за вицепрезидент Мухаймин Искандар, ръководител на Партията на националното събуждане, която има мощно връзки с най-голямата ислямска организация в страната, Nahdlatul Ulama, която може да се похвали с над 45 милиона членове.

Pranowo избра Мохамед Махфуд, министър на координирането на политиката, правото и сигурността като негов подгласник. Махфуд е прочут като откровена и открита фигура.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че Субианто поддържа огромна преднина пред съперничещите лагери.

Четири национални изследвания, извършени през втората половина на септември, демонстрират, че Субианто е сред 11 и 20 процентни пункта пред Басведан и Праново, макар че нерешилите гласоподаватели доближават до 20%

Изборите през идната година са третата кандидатура на Субианто за президентския пост след загубите му от Уидодо надлежно на изборите през 2014 година и 2019 година

Субианто, елитна фигура, обвързвана с нарушаванията на човешките права по време на диктатурата на Сухарто, е мощен оратор. Неговата ултранационалистическа акция се концентрира върху това, което той вижда като уязвимост на Индонезия в света във връзка с нейната обширна територия, богата на естествени запаси и население от над 270 милиона.

Той добави, че назначението на Джибран за негов претендент и обещанието да продължи дневния ред на Widodo са част от напъните му да завоюва благосклонностите и поддръжката на Widodo.

Последните отчети на Kompas, почитан социолог в Индонезия, демонстрират, че Widodo е извънредно известен в нацията от архипелага с над 70% публичен рейтинг.

Неговите поддръжници настояват, че е належащо да се даде повече време на Widodo, с цел да се оправи с възобновяване на стопанската система, която се срина по време на двугодишната пандемия, и да приключи своя дневен ред, в това число плана за пренасяне на капитал на стойност 35 милиарда $ към остров Борнео.

Въпреки неналичието на право да се кандидатира още веднъж след два мандата на поста, подозренията по отношение на желанията на Видодо не престават.

„ Jokowi се нуждае от сюжет, с цел да продължи това, което е планувано от неговата администрация, " сподели Фахризал, имайки поради известния псевдоним на Widodo. " Той желае неговият правоприемник да бъде някой, който той избере. "

Индонезия ще гласоподава на едновременни законодателни и президентски избори на 14 февруари идната година. Страната има свободни и значително мирни избори след рухването на Сухарто през 1998 година.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР