Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в рамките на

...
Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в рамките на
Коментари Харесай

Който не се ваксинира - ще се зарази с коронавирус

 Водещият немски вирусолог Кристиан Дростен счита, че в границите на година и половина популацията на Германия ще придобие имунитет против ковид - посредством имунизация или от  естествена болест. Вирусът ще стане ендемичен, това е неизбежно. А тези, които решат умишлено да не се имунизират, неизбежно ще се заразят с ковид - безапелационен е специалистът от берлинската клиника " Шарите ".

Срещу сходно развиване не може да се предприеме нищо, защото с течение на времето ограничаващите ограничения ще продължат да отпадат. След това обаче вирусът ще продължи да циркулира неусетно измежду популацията - в това число и сред дребните деца, които още няма по какъв начин да бъдат имунизирани. Въпреки частичната имунната отбрана на обществото, вирусът ще се популяризира и ще визира тези хора, които не са се ваксинирали, споделя Дростен.

Според него, и през идната зима в интензивните отделения ще има тежко заболели от Ковид-19. Вирусологът акцентира, че тези, които решат да не се имунизират, на процедура взимат решението да се заразят.

Ръководителят на отделението по вирусология в берлинската клиника " Шарите “, изрази в изявление по телевизия ZDF увереността си, че резултатът от имунизациите ще се усети от юни нататък. Това значи, че през летните месеци в Германия и Европа ще може да има и по-голяма независимост на пътуванията. А ваксинираните няма да има за какво да бъдат поставяни под карантина след пътувания и почивки.

Кристиан Дростен е уверен, че ситуацията ще се стабилизира тогава, когато бъдат ваксинирани и младежите, които имат най-вече контакти и надлежно способстват повече за разпространяването на вируса. Той акцентира, че избрани групи от популацията - според от възрастта им и рисковете, на които са изложени - през есента вероятно ще би трябвало да бъдат  ваксинирани в допълнение - с трета доза. Това би могло да бъде обвързано с имунизацията против грип, така рисковете от болест са сходни.

Има опасения, че идната грипна вълна би могла да бъде доста тежка, в случай че не й бъде проведен отпор посредством имунизиране, споделя Дростен. База за това негово изявление е събитието, че през последните есен и зима в Германия, а и в други страни, грипна вълна на процедура нямаше - в това число и заради ограниченията против ковид.

Индийската разновидност на вируса, избрана в това време като притеснителна и от СЗО, към този момент не е засегнала изключително мощно Германия, показва Дростен. Той акцентира, че разновидностите не водят до нова пандемия и въпреки вирусът да е станал по-гъвкав, от това не следва, че съществува непосредствена и огромна заплаха.

" Вече не сме толкоз безпомощни, колкото предходната година по това време. Можем да имунизираме ", споделя берлинският специалист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР