Водещият европейски надзорен орган за защита на данните (European Data

...
Водещият европейски надзорен орган за защита на данните (European Data
Коментари Харесай

ЕС не препоръчва използването историята на браузъра за определянето на кредитни рейтинги

Водещият европейски контролен орган за отбрана на данните (European Data Protection Supervisor, EDPS) предлага да не се употребяват, като да вземем за пример, резултатите от търсенето в търсачките и историята на браузърите, за оценката на кредитния рейтинг и кредитоспособността на хората .

„EDPS е на мнение, изводите за кредитния рейтинг на потребителите въз основата на сходни данни, каквито са данните от търсачките или интензивността в интернет, не е съвместима с правилата за ограничение на задачите, справедливостта и прозрачността, а също по този начин с актуалността и адекватността само че обработката на сходни данни. Ето за какво EDPS предлага директната възбрана на потреблението на работата с търсачките и на следене дейностите в интернет“ – съобщи надзорният орган.

EDPS прибавя, че финансовите и кредитните институции нямат право да позволяват потреблението на данните за здравето на хората, както и каквито и да било други лични данни в сходство с алинея 9 на „Общия правилник за отбрана на данните“ (General Data Protection Regulation, ), за съставянето на кредитни рейтинги.

Въпреки че рекомендациите на EDPS засягат редица най-различни тематики, този въпрос не е издигнат на вятъра. Агенцията очевидно се преценява с противоречивия документ на Международния валутен фонд, който бе оповестен през месец декември предходната година. Тогава специалистите на ВМФ обявиха, че кредитните рейтинги биха били доста по-точни, в случай че финансовите оценки бъдат допълнени с нефинансови данни, в това число вида на браузъра и потребления хардуер за достъп до интернет, историята на онлайн търсенето и изключително на осъществените онлайн покупки.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР