Водещият автор на изследването проф. Сумант Нигам от Университета в

...
Водещият автор на изследването проф. Сумант Нигам от Университета в
Коментари Харесай

Земята Изсъхва! Пустинята Сахара Се Разраства С Главоломни Темпове!

Водещият създател на проучването проф. Сумант Нигам от Университета в Мериленд разяснява: " Нашите резултати са характерни за Сахара, само че те евентуално са годни и за другите пустини по света. Пустините нормално се образуват в субтропиците поради циркулацията на Хадли. Климатичните промени евентуално ще разширят циркулацията на Хадли, предизвиквайки разпростиране на север на субтропичните пустини. "

Сахара е най-голямата пустиня в света и нейните граници, като на всички пустини, се трансформират със сезоните, разширявайки се в суха зима и свивайки се в по-влажно лято.

Южната граница на Сахара граничи със Сахел, полусухата преходна зона, която се намира сред Сахара и плодородните африкански савани на юг.

Сахара се уголемява, до момента в който Сахел отстъпва, нарушавайки живота на нежните тревни екосистеми в района и на човешките общества, написа нюз.бг.

Езерото Чад, което се намира в центъра на тази климатологично конфликтна преходна зона, служи като предупредителна камбана за изменящите се условия в Сахел, защото с настъпването на Сахара на юг езерото изсъхва.

" Това е доста забележим отпечатък от понижените превалявания освен локално, само че и в целия район. Това е индикатор за намалелия приток на вода в басейна на Чад ", акцентират учените.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР