*** Водещите вечерни новини на 24 януари *** Съюзниците от

...
*** Водещите вечерни новини на 24 януари *** Съюзниците от
Коментари Харесай

Водещите новини! НАТО изпраща подкрепления в Източна Европа; премиерът свиква Съвета по сигурността

*** Водещите вечерни вести на 24 януари ***

Съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в поддръжка на силите за въздържане и защита в Източна Европа, заяви през днешния ден алиансът.

Допълва се, че НАТО привежда сили в подготвеност поради продължаващото скупчване на съветска военна мощност във и към Украйна. В последните дни някои съдружници оповестиха за подхванати или идни дейности, Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е подготвена да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва, в поддръжка на дългогодишната задача на НАТО за защита на въздушното пространство в региона, се добавя в известието.

***

Министър-председателят Кирил Петков привиква Съвета по сигурността на следващия ден, 25 януари, от 16.30 часа, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Участниците ще обсъдят напрежението към Украйна и проектите на съдружниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

***

Заради рецесията в Украйна НАТО разгласи, че изпраща подкрепления за защитата в Източна Европа. От щаб-квартирата в Брюксел потвърдиха, че в България ще бъдат ситуирани военни кораби и изтребители от Испания и Нидерландия, съобщи БТВ.

Испанският контингент ще е с изтребители "Юрофайтър Тайфун ", а Нидерландия ще изпрати два изтребителя F-35, които се чакат през април.

***

„ Вероятността Киев да стартира боен спор в Източна Украйна е по-голяма от когато и да било”, сподели Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин.

Кремъл упрекна Съединени американски щати и техните съдружници, че ускоряват напрежението сред Изтока и Запада посредством оповестяването на проекти за увеличение на силите на НАТО в Източна Европа и евакуирането на фамилиите на дипломатите от американското посолство в Украйна, оповестява Българска телеграфна агенция.

***

Двадесет съветски военноморски плавателни съда започнаха през днешния ден учения в Балтийско море, съобщи Ройтерс, като се базира на организация РИА Новости.

***

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е на двудневно публично посещаване в София по покана на министър-председателя Кирил Петков. В рамките на визитата ще се организира и взаимно съвещание на държавните управления на двете страни.

Официалната гала по посрещането на министър-председателя на Република Северна Македония се организира на площад "Св. Александър Невски ", където двамата министър председатели поставиха венци пред Паметника на Незнайния боец.

***

Министрите на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи се срещнаха в София през днешния ден, 24 януари, директно преди началото на Второто взаимно съвещание сред държавните управления на България и Северна Македония.

***

Правителствата на Република България и на Република Северна Македония ще проведат взаимно съвещание на 25 януари, вторник в Резиденция „ Бояна “ в София.

В рамките на събитието министър-председателят Кирил Петков и министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще беседват на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно съвещание на делегациите на двете страни, оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет.

***

Подготовката на България за участие в еврозоната върви по проект. Това излиза наяве от публикация на вицепремиера Асен Василев, оповестена в бюлетина на Асоциацията на комерсиалните банки. През пролетта и лятото се чака осведомителна акция, с цел да се приготви обществеността за прекосяването към еврото като национална валута.

В обявата на вицепремиера Асен Василев не се загатва дата за прекосяването от лев към евро, само че неведнъж той е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.

***

Българската национална банка пусна през днешния ден в обращение медна възпоменателна монета на тематика "100 години от рождението на Стоянка Мутафова " от серията "Български създатели ", заяви Българска народна банка.

Номиналът на монетата е два лв., а цената - 30 лв..

Монетата ще се продава в Българска народна банка както и в офиси и клонове на други четири банки. До 26 януари в това число всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да купи от Българска народна банка до две монети, след което възпоменателната монета ще се продава без ограничавания.

***

Няколко души бяха ранени, откакто въоръжен нападател откри огън в аулата на Университета в Хайделберг, Западна Германия, оповестяват международните организации.

Извършителят на офанзивата е мъртъв, като съгласно в. "Билд " той се е самоубил преди идването на полицията.

***

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи нов пакет от финансова помощ за Украйна.

Той е в размер на 1,2 милиарда евро – общо заеми и безплатни помощи.

Тя посочи, че решението е взето след извършен в петък диалог с президента на страната Володимир Зеленски: "Разчитаме на Съвета на Европейския съюз и на Европейския парламент да одобрят този пакет допустимо най-бързо. След това ще задействаме бързо отпущането на първия транш от 600 милиона евро “.

***

Британският министър-председател Борис Джонсън предизвести през днешния ден съветския президент Владимир Путин, че навлизане в Украйна би било "катастрофална стъпка ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Необходимо е ясно да заявим на Кремъл, на Русия, че това би било пагубна стъпка ", сподели Джонсън.

***

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР