*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 1

...
*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 1
Коментари Харесай

Водещите новини! Днес е Денят за почит към жертвите на комунизма; Петков: България вече е на прав път

*** Водещите вести за деня до 13.00 ч., на 1 февруари ***

Днес отдаваме респект към жертвите на комунистическия режим, пазейки загатна за едни отминали мрачни времена, които в никакъв случай не би трябвало да се повтарят. Това написа във Facebook министър-председателят Кирил Петков във връзка Деня на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим.

Историческите обстоятелства от предишното, в което липсват независимост и народна власт, потвърждават по безапелационен метод, че сме извървели дълъг и нелек път до през днешния ден като общество.

България към този момент е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, с цел да бъде страната ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща.

Държава, в която животът е съществена полезност. Поклон пред паметта на жертвите!

***

На 1 февруари отдаваме респект на жертвите на комунистическия режим в България. На тази дата през 1945 година Народния съд осъжда политици и общественици, а присъдите са изпълнени същия ден.

По традиция паметта на жертвите се уважава пред параклиса и мемориалната стена до НДК в София.

***

За българската история "Белене " остава най-големият (според разнообразни историци през него минават сред 15 и 26 хиляди души), най-секретният (създаден в най-източната точка на остров Персин) и най-дълго просъществувалият лагер (1949 - 1987 г) за гнет и изолираност на политически и идеологически съперници на Българската комунистическа партия /БКП/, през интервала на нейното тоталитарно ръководство. Това описа пред Българска телеграфна агенция Михаил Маринов от фондация "Остров Белене ".

***

„ Ако Русия стартира въоръжен спор с Украйна, доста е евентуално офанзивата към Киев да мине през Чернобил ", допусна Скайнюз.

Базираната в Обединеното кралство медия добави, че неотдавна украинският президент и висш главнокомандващ на въоръжените сили на страната Володимир Зеленски е засилил военното наличие в неразрешената зона, основана след повредата в локалната АЕЦ на 26 април 1986 година "През последните два месеца в региона бяха изпратени в допълнение към 7500 бойци и офицери ", добави Скайнюз.

***

Става въпрос за Юсеин Вейселов от Движение за права и свободи.

Главният прокурор изиска да се даде позволение за продължение на наказателното произвеждане против народния представител, който е притеглен към наказателна отговорност за закононарушение от общ темперамент.

С определение от 13.12.2021 година Окръжният съд в Габрово е спрял наказателното произвеждане против Ю.В. на съображение член 25, ал.1, т.3 от Наказателно-процесуален кодекс - заради придобиване на депутатски имунитет.

***

Проверка на ГДБОП против Делян Пеевски е стигнала до извода, че има подозрения за осъществени закононарушения и депутатският му имунитет би трябвало да бъде свален, с цел да има пълноценно следствие, написа в. "Сега ".

ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура. Полицията бе сезирана против Пеевски от гражданското съдружие БОЕЦ при започване на януари.

Процедурата за събаряне на депутатски имунитет стартира с предложение на наблюдаващия прокурор до основния прокурор Иван Гешев, който би трябвало да изпрати стимулирано предложение до Народното събрание.

***

Зам.-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман е провела телефонен диалог с българския министър председател Кирил Петков, оповестиха от Държавния департамент.

***

„ Такива заплащания ще има до края на месец юни”, подсигурява общественият министър.

***

Безработицата в еврозоната спадна до исторически най-ниското си равнище. Това демонстрираха публични данни.

Тенденцията се дължи на наемането на служащи в Европа, което се радва на устойчиво възобновяване и се отърсва от избухливото разпространяване на разновидността Омикрон.

***

„ Ливанското контраразузнаване разгласи за разтрошаване на най-голямата израелска шпионска мрежа в историята на страната ", съобщи нюзру, като се базира на арабския вестник "Ал Ахбар ".

***

Британският външен министър Лиз Тръс даде позитивна проба за ковид в понеделник вечер единствено часове преди плануваното й пътешестване до Украйна, оповестява Politico.

„ За благополучие, съм си сложила три дози от имунизацията против COVID-19 и ще работя от у дома, където ще се самоизлирам “, написа тя в Twitter.

***

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР