*** Водещите новини на 16 април *** Премиерът, вицепрезидентът, външният министър

...
*** Водещите новини на 16 април ***
Премиерът, вицепрезидентът, външният министър
Коментари Харесай

Водещите новини! Кирил Петков призова за край омразата в Битоля, отговориха му с грозна провокация

*** Водещите вести на 16 април ***

Премиерът, вицепрезидентът, външният министър и депутати от целия политически набор бяха дружно в Битоля. Поводът е откриването на  културен център и среща с представители на български организации в Северна Македония.

По-малко от 24 часа устоя тезата на външния министър Теодора Генчовска, че във връзка с Северна Македония България води две политики.

в Битоля: Българската общественост в РСМ е мостът с България

За да стигнем досега, в който правата на българите в Република Северна Македония са предпазени и съседката ни е в Европейския съюз, би трябвало да се обединим. Не може тематиката да се употребява у нас за вътрешнополитически цели. Това е народен интерес и би трябвало да работим дружно, в синхрон, всички, съобщи министър-председателят Кирил Петков в Битоля, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът уточни, че по тематиката е нужно обединяване освен в България, само че и обединяване с българите в Република Северна Македония, които са мост сред двете страни.

„ Техните права би трябвало да бъдат предпазени “, безапелационен беше Петков и добави, че по едно и също време с това и за българската общественост в Република Северна Македония, и за българския интерес е значимо един ден тази страна да бъде част от Европейския съюз.

Провокация към българската делегация в Битоля: „ Ръцете ви са кървави “

Жители на битолското село Кравари в Северна Македония издигнаха провокативни плакати по време на визитата на българска делегация в Битоля.

На тях беше изписано „ Ръцете ви са кървави “, „ Гоце е Македония “,  „ Гробищата са цялостни с българско другарство ".

**

„ Галъп “: Същите 7 партии биха влезнали в Народно събрание, в случай че изборите бяха през април

Ако изборите бяха в средата на април - същите 7 партии биха влезнали в Народното събрание. Това оповестиха от " Галъп интернешънъл болкан ", цитирайки данни от ежемесечното си проучване " Политически и стопански показател ", извършено измежду 809 пълнолетни българи, в периода  31 март и 8 април.

На база всички евентуални гласоподаватели, малко по-добри още наподобяват възможностите за победа на " ", само че при тренд на продължаващо " стесняване на ножицата " с ГЕРБ-СДС.

*

Борисов: Няма да подкрепим държавно управление с министър председател Кирил Петков

" Благодарих на съда, че се придържа към закона. Няма значение дали в наша или непозната изгода. Има значение за партията да ревизира своите дейности и решение, да си дадем сметка къде сме неточности, с цел да вървим напред. Ние имаме младежи и такива с опит. А няма по-лошо от тъп и твърдоглав човек. Закриха спецправосъдието, без да кажат какво ще става с делата и подсъдимите ", заяви в Добрич водачът на ГЕРБ и някогашен премиер Бойко Борисов. 

" Помня по какъв начин изглеждаше Добрич - нямаше пътища, паркове... Няма ненаправен булевади. Когато водата изтичаше държавното управление на ГЕРБ отпусна 115 млн. лева за водния цикъл в Добрич. Над 50 млн. лева дадохме за саниране, настрана средства за игрища, спортни зали и стадиони. Вчера Асен Василев сподели, че обул гумените ботуши, с цел да изрине. За една година една плочка не сте поставили, какво изринахте?! Защо не изринат направените от нас булеварди и санирани блокове?! Не можехме да минем дотук, ремонтирахме, а през това време снимаха фугите на " Граф Игнатиев ". Репортажи нямаше за дупките дотук. Същите от " смяната " се пробват да пробутат, че ще платят 50% за пътищата, а след това другите. Как уважаеми медии, ръководещите ще преценяват кои 50% от пътищата на страната да се ремонтират и кои не ", разяснява Борисов. 

*

Отхвърленият кандидат за началник на Българска народна банка разгласи, че фискалният запас се е стопил от 9 на 4,7 милиарда лева

Как се трансформираха средствата на фискалния запас (от дейностите на Министерството на финансите) по депозити в Българска национална банка за по-малко от месец и половина (25.02.22 - 08.04.2022)!? Само обстоятелства!. Това буквално написа в профила си във фейсбук  депутатът от ИТН  Любомир Каримански и неуспешен претендент за началник на Българска народна банка. То е пуснал скрийншот от уеб страницата на Българска народна банка с данните за салдото на ръководство " Емисионно ". И е оградил за по-добра нагледност, че на 25 февруари сумата е била над 9 милиарда лева, а на 8 април е малко над 4,7 млрд. 

**

Продължава съветската инвазия в Украйна

Експлозии раздрусаха украинската столица Киев

Експлозии се чуха тази заран в украинската столица Киев и в западния град Лвов, само че за момента няма информация за жертви или нанесени вреди, съобщи Ройтерс. Кметът на Киев сподели, че спасители и медици работят на място в покрайнините на града.

В пост в интернет Виталий Кличко заяви за " детонации " в Дарницки регион, в източната част на столицата, и добави, че по-късно ще бъдат огласени детайлности за възможни жертви.

Русия обви война на Илон Мъск, оказал помощ за потапянето на " Москва "

" Старлинк " на SpaceX, благосъстоятелност на Илон Мъск, разгневи Русия, защото бе обявено, че посредством спътника е ориентиран огънят по крайцера " Москва "  и по този начин корабът е бил потънал. Това демонстрират нови данни на Генералния щаб на Руската федерация.

Зам.-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев е наредил спътникът " Старлинк ", ситуиран над територията на Русия и Черноморския басейн, да бъде погубен, с цел да се подсигурява сигурността на всички елементи, участващи в " специфичната военна интервенция ", предава Republic World.

Русия обаче отхвърли тези обвиняване и наложи наказания

Русия забрани влизането в страната на Борис Джонсън

Руското външно министерство през днешния ден съобщи, че е забранило влизането в страната на английски министър председател Борис Джонсън, министъра на външните работи Лиз Тръс, министъра на защитата Бен Уолъс и още 10 други сегашни и някогашни членове на английското държавно управление и политици, съобщи Ройтерс.

Този ход е подхванат " предвид на невижданите враждебни дейности от страна на английското държавно управление, по-специално налагането на наказания против висши съветски чиновници ", заяви министерството в изказване, като добави, че скоро ще разшири листата.

**

Забраняват достъпа на кораби, плаващи под съветското знаме, до българските пристанища

От 00.00 часа на 16 април 2022 г. достъпът до българските морски и речни пристанища е забранен за всички плавателни съдове, регистрирани под съветско знаме, както и за всички плавателни съдове, които са трансформирали своето съветско знаме или регистрация към знамето или регистъра на която и да е друга страна след 24 февруари 2022 г. Това оповестяват от пресцентъра на Изпълнителна организация " Морска администрация ".

Забраната се вкарва на съображение от Регламент (ЕС) 2022/576 на Съвета от 8 април 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) № 833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна (ОВ L 111/1 от 8.4.2022 г.).

**

Във войната с Русия са починали към 3 хиляди украински военни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че към 2,5-3 хиляди украински военни са починали досега във войната с Руската федерация, оповестява организация Униан, цитирайки изявление на Зеленски за Си Ен Ен.

За съпоставяне, броят на съветските военни, които са починали до момента, е към 19-20 хиляди, уточни още украинският президент.

**

Зеленски съобщи, че въпросникът за присъединението към Европейски Съюз е съвсем запълнен

Украйна съвсем е приключила попълването на отговорите на въпросника за присъединението към Европейския съюз, заяви президентът Володимир Зеленски в оповестено късно нощес видеосъобщение, съобщи ДПА.

" Работата е съвсем свършена и ние скоро ще предоставим отговорите на представителите на Европейския съюз ", уточни той.

Въпросникът служи за основа за присъединителните договаряния, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР