Водещите индекси на борсите в Европа записаха повишения в понеделник,

...
Водещите индекси на борсите в Европа записаха повишения в понеделник,
Коментари Харесай

Ръст на европейските борси след мегасделката между LVMH и Tiffany*

Водещите показатели на тържищата в Европа записаха покачвания в понеделник, откакто френският конгломерат за първокласни артикули LVMH(Louis Vuitton Moet Hennessy) заяви, че купува американската компания за бижута Tiffany, съобщи Ройтерс. На пазарите оказа помощ и оптимизма към комерсиалните договаряния сред Вашингтон и Пекин.

Общият европейски показател STOXX 600 се увеличи с 3,11 пункта, или 0,77%, до 407,09 пункта. Немският DAX записва растеж от 58,71 пункта, или 0,45%, до 13 222,59 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 57,02 пункта, или 0,78%, до 7 383,83 пункта. Френският CAC 40 се увеличи с 27,03 пункта, или 0,46%, до 5 920,16 пункта.

Акциите на LVMH нарастнаха с 2,04%, което е най-хубавият резултат за последните три седмици, откакто френската компания подписа договорка за придобиване на Tiffany & Co за 16,2 милиарда $.

Всички съществени подсектори на Stoxx регистрираха растеж, като показателят на минно-добивни компании SXPP се увеличи с 1,44% и доближи двуседмичен връх на фона на новините, че Съединени американски щати и Китай са доста покрай сключване на „ първата фаза “ от комерсиалното съглашение. В петък водачите на двете страни потвърдиха желанието си за реализиране на договорка.

„ Финализирането на „ първата фаза “ на договорката към този момент е регистрирано от пазарите. Не може да се чака доста огромен прогрес, в случай че не бъде оповестено нещо от рода на цялостна анулация на митата, само че това е малко евентуално “, споделя Симона Гамбарини от Capital Economics.

Новините към комерсиалната война сред двете най-големи стопански системи преобладават придвижванията на пазарите тази година, като STOXX 600 е покрай рекорден връх на фона на очакванията, че Вашингтон и Пекин ще разрешат спора между тях.

Междувременно акциите на Unicredt нарастнаха с 2%, откакто най-голямата банка в Италия удостовери информацията, че води договаряния с турския конгломерат Koc Holding по отношение на взаимното им дружество в страната. Очакванията са, че Unicredit ще се изтегли изцяло от Турция.

Вниманието на вложителите бе ориентирано и към нови сигнали от централните банки за промени в паричната политика. В петък новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард съобщи, че банката ще продължи да поддържа стопанската система на Еврозоната, само че изиска от държавните управления на страните от единния валутен блок да покачат вложенията индустриални браншове на стопанската система.

Днес пазарите чакат изявлението на ръководителя на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл.

Седмичен спад в Съединени американски щати

Водещите показатели на Нюйоркската фондова борса записаха лек растеж в петък, само че приключиха търговията със седмично намаляване за първи път от повече от месец, на фона на терзанията към договарянията сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира растеж от 13,67 пункта, или 0,16%, до 8 519,88 пункта. Широкообхватният Standard & Poor’s 500 се увеличи с 6,75 пункта, или 0,22%, до 3 110,29 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq напредна с 13,67 пункта, или 0,16%, до 8 519,88 пункта.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи пред Fox News, че Съединени американски щати и Китай са „ доста близо “ до реализиране на комерсиално съглашение. „ Има доста добър късмет да сключим договорка “.

Коментарите на Тръмп пристигнаха след изявлението на китайския му сътрудник Си Цзинпин, който съобщи, че Китай работи по постигането на договорка със Съединени американски щати, само че не се опасява да „ отвърне на удара “. Той също по този начин съобщи пред американска делегация, която е на посещаване в Китай, че Пекин има „ позитивно отношение “ към комерсиалните договаряния.

За седмицата S&P 500 изтри към 0,3% от цената си, прекъсвайки серията от 6 следващи седмици на растеж. Dow се намали с 0,5%, записвайки първи седмичен спад от 5 седмици, до момента в който Nasdaq постави завършек на седемседмична печеливша серия, регистрирайки спад от 0,3% “

Инвеститорите към този момент не са сигурни какво да мислят за комерсиалното съглашение сред двете най-големи стопански системи на планетата. В четврътък Morgan Stanley заяви, че така наречен първа фаза от договорката е може би най-големият компромис, на който са подготвени двете страни.

„ Преди няколко седмици президентът Тръмп съобщи, че първата фаза от договорката е финализирана, оптимизмът беше извънредно висок “, разяснява Райън Науман, пазарен пълководец в Informa Financial Intelligence. „ С всеки минал ден, в който нямаме подписана договорка, вложителите стават по-безпокоени, а пазарите по-нестабилни, изключително на тези равнища “, добавя той.

Силно начало на седмицата на пазарите в Азия

Основните борсови показатели в Азиатско-тихоокеанския район записаха най-вече покачвания в понеделник на фона на очакванията, че Съединени американски щати и Китай са по-близо до подписване на комерсиална договорка.

Водещият показател на токийската фондова борса Nikkei 225 се увеличи с 179,93 пункта, или 0,78%, до 23 292,81 пункта, като акциите на Softbank, Honda и Nintendo нарастнаха надлежно с 2,26%, 1,22% и 1,93%.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite регистрира растеж от 20,88 пункта, или 0,72%, до 2 906,17 пункта, до момента в който по-малкият Shenzhen Composite се намали с 7,06 пункта, или 0,44%, до 1 600,45 пункта. Хонконгският показател Hang Seng напредна с 387,96 пункта, или 1,50%, до 26 993,04 пункта, откакто продемократичната съпротива завоюва безапелационно провелите се през вчерашния ден локални избори. Това е следващото предизвикателство пред водача на специфичния административен регион Кари Лам след продължаващите към този момент повече от 6 месеца митинги.

„ Този резултат може да не се отрази доста добре на пазарите, защото той слага под въпрос водачеството на Кари Лам и носи политическа неустановеност. Същевременно с това обаче той може и да постави завършек на насилието и по-тежките конфликти “, разяснява Маргарет Янг от CMC Markets.

Южнокорейският измерител Kospi се увеличи с 21,54 пункта, или 1,02%, до 2 123,50 пункта, като акциите на Samsung нарастнаха с 0,39%. В Австралия ASX 200 напредна с 21,60 пункта, или 0,32%, до 6 731,40 пункта. Книжата на Westpac поевтиняха с 1,33%, откакто банката заяви, че чака растеж на разноските поради битката с финансовата престъпност.

 У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха намаления в ранната търговия. Основният бенчмарк SOFIX регистрира спад от 2,46 пункта, или 0,45%, до 548,76 пункта. BGBX40 се намали с 0,31 пункта, или 0,28%, до 108,70 пункта. BGTR30 изтри 1,26 пункта от цената си, или 0,25%, достигайки равнище от 493,29 пункта. BGREIT записва спад от 0,13 пункта, или 0,10%, до 128,93 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:25 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР