Водещите икономики по света са близо до попадането в “капана

...
Водещите икономики по света са близо до попадането в “капана
Коментари Харесай

Financial Times: Предстои рязък скок на цените

Водещите стопански системи по света са покрай попадането в “капана на високата инфлация ", т.е. когато стремителният растеж на цените се трансформира в нова норма и не се поддава на надзор.

Това обявиха специалисти от Банката за интернационалните разплащания (BIS), оповестява Financial Times.

Ние евентуално доближаваме повратен миг, след който инфлационната логика на психиката ще се популяризира и вкорени. Това ще значи сериозна смяна на парадигмата. Това акцентира нуждата от навременен и съдбоносен отговор, се споделя в отчета на BIS.

За да се предотврати този сюжет, централните банки би трябвало да ожесточат своята парично-кредитна политика и даже да не се боят от краткосрочна криза, предложиха специалистите от организацията, която предлага финансови и консултантски услуги на централните банки в целия свят.

Най-важното за централните банки е да работят бързо и уверено, до момента в който инфлацията не се вкорени, добави генералният шеф на BIS Агустин Карстенс.

Светът към този момент е преживявал бездънен “по своята същина стагфлационен” потрес поради повишение на цените на суровините, проблемите с веригата на доставката и недостига, предизвикан от военните дейности в Украйна, се отбелязва в отчета на BIS.

Нивото на инфлацията се държи на “многодесетилетни максимуми” в доста страни, в това число Съединени американски щати, Еврозоната и Англия, споделят още от Financial Times.

На този декор централните банки в целия свят започнаха бързо да покачват основните лихви, а водач в това отношение стана Федералният запас на Съединени американски щати, който се реши на най-резкия растеж на лихвата от средата на 90-те години на XX в., повишавайки я със 75 базисни пункта - до 1.5-1.75% годишно.

Тези старания на регулаторите специалистите от BIS дефинират като незадоволителни.

В случай на попадане в инфлационен капан страните би трябвало да се готвят за промени на цените, които са по-синхронизирани, а инфлацията в още по-голяма степен ще дефинира държанието на икономическите сътрудници, оказвайки им доста въздействие.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР