Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия във вторник със силни

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия във вторник със силни ...

Туристическият сектор изпрати европейските борси на червено


Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия във вторник със силни понижения, дърпани надолу от сектора на туризма и развлеченията, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри над 2,1%, като секторът на туризма и развлеченията се срина с близо 6%. Всички сектори и водещи борси са на червено.

Британският бенчмарк FTSE се раздели с 2,5%, германският DAX – с 1,8%, а френският CAC – с 1,9%. Най-голям спад сред водещите измерители бе този на стокхолмския OMXS30, който потъна с 3,2%.

Пониженията в Европа последваха сходна тенденция и на пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион, както и разпродажби в технологичния сектор в САЩ в понеделник.

Инвеститорите очакват с интерес данните за инфлацията през тази седмица. Във вторник китайските власти съобщиха, че индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,9% спрямо година по-рано, изоставайки от прогнозата за 1%. За сметка на това с 6,8%, изпреварвайки очакваните 6,5%.

В сряда ще бъдат публикувани данни за инфлацията в САЩ на фона на опасенията, че Федералният резерв може да се окаже принуден да затегне паричната политика.

В Европа проучването на института ZEW показва, че до 84,4 пункта – рекорд от началото на статистиката от 2004 г., спрямо 70,7 през април. Това е и много над очакваните 72 пункта.

Преди края на сесията отчети представиха Ubisoft и , като акциите и на двете компании поевтиняха. Тези на Ubisoft изтриха 2%, а на Thyssenkrupp – 10,2%.

Книжата на THG поскъпнаха с близо 12%, след като британската компания за електронна търговия обяви значителна инвестиция в акции начело с китайския гигант Softbank.

На обратния полюс бяха книжата на шведската компания Evolution Gaming, които потънаха с близа 13,8%.

Източник: investor.bg