Водещите борсови индекси в Европа започнаха днешната сесия с умерени

...
Водещите борсови индекси в Европа започнаха днешната сесия с умерени
Коментари Харесай

Оптимизъм на европейските борси преди срещата Тръмп-Си на форума на Г-20 в Осака*

Водещите борсови показатели в Европа започнаха днешната сесия с умерени покачвания, откакто вложителите останаха внимателни на фона на срещата на Г-20 в Осака, от която се чакат основни вести за комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се увеличи с 0,67 пункта, или 0,18%, до 382,88 пункта. Немският DAX регистрира растеж от 54,72 пункта, или 0,45%, до 12 325,75 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 добави 15,66 пункта към цената си, или 0,21%, достигайки 7 417,99 пункта. Френският CAC 40 се увеличи с 7,75 пункта, или 0,14%, до 5 501,36 пункта.

Американският президент Доналд Тръмп и китайският държавен глава Си Дзипин ще се срещнат в събота в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Осака, като пазарите се надяват, че двамата ще възобновят комерсиалните договаряния сред Вашингтон и Пекин.

„ Хората не знаят какво да чакат от идната срещата, тъй че най-вероятно ще станем очевидци на огромна неустановеност и неустойчивост, на пазарите, която ще бъде позволена едвам в края на уикенда “, разяснява Джош Махони, пазарен анализатор в IG в Лондон.

„ Аз бих посъветвал за нерешителност, няма да станем очевидци на сериозен пробив в търговията, само че може да забележим проекти за по-нататъшни договаряния и полемики в бъдеще, а това единствено по себе си може да даде някакъв подтик на пазарите. “, прибавя той.

Надеждите за реализиране на комерсиално съглашение сред Пекин и Вашингтон по време на форума на Г-20 бяха попарени от новината, че китайският държавен глава Си Дзинпин ще даде на Тръмп лист с условия, които би трябвало да бъдат изпълнени от Съединени американски щати, преди договарянията да бъдат възобновени.

Междувременно акциите на Deutsche Bank нарастнаха с 3,78%, откакто банката устоя годишния стрес тест на Федералния запас на Съединени американски щати.

„ Deutsche Bank е един от водещите фактори в европейското банкиране. Идеята сега е, че в случай че забележим по-голяма непоклатимост във компанията, има капацитет тя да се слее с друга банка, тъй че цената на нейните бумаги пораства “, споделя Махони.

Секторът на туризма и развлеченият добави към 1% към цената си, най-вече измежду съществени браншове в Европа, откакто акциите на компанията Merlin Entertainments, която има музея с возъчни фигури на Мадам Тюсо в Лондон, скочиха с 13,96%. От компанията оповестиха, че ще бъдат добити от консорциум сред фамилната компания, която държи главния пакет акции в датският производител на детски играчки LEGO и капиталовия фонд Blackstone Group. Сделката се прави оценка на към 7,6 милиарда $

Разнопосочна търговия на Уолстрийт

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса регистрираха смесени резултати в четвъртък в очакване на идната среща сред американският президент Доналд Тръмп и китайския му сътрудник Си Дзинпин на форума на Г-20 в Япония, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones се намали с 10,42 пункта, или 0,04%, до 26 526,58 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq добави 57,79 пункта към цената си, или 0,73%, завършвайки деня при равнище от 7 967,76 пункта. Широкообхватният Standard & Poor’s 500 регистрира растеж от 11,14 пункта, или 0,38%, до 2 924,92 пункта, подсилен от финансовият бранш, който напредна с близо 1%.

Книжата на Citigroup поведоха ралито при банките с покачване от 1,38%, до момента в който акциите на Morgan Stanley, Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase и Wells Fargo нарастнаха с 1,16%, 1,17%, 0,33% и 1,07%. Този растеж се случи преди Федералният запас да разгласи резултатите от стрес тестванията в банковия бранш.

Основната тематика във фокуса на вложителите денем бе идната среща сред Доналд Тръмп и си Дзинпин, която ще се организира в събота на форума на Г-20 в Осака. Очаква се Си да показа пред Тръмп изискванията, при които Китай би възобновил комерсиалните договаряния сред двете страни. В сряда китайското издание „ Саут Чайна морнинг пост “ заяви, че Вашингтон и Пекин са споразумели за краткотрайно помирение, което ще помогне за обновяване на договарянията и отсрочване на американските мита за китайски импорт на стойност 300 милиарда $.

Сред печеливши през сесията бе най-голямата верига аптеки в Съединени американски щати Walgreens Boots Alliance, чиито акции скочиха с 4,09%, откакто компанията разгласи по-добри от предстоящото финансови резултати за третото тримесечие на фискалната си година. Според компанията печлабите се дължат на растеж на продажбите измежду медикаментите по наставление.

Междувременно акциите на авиационния колос Boeing поевтиняха с 2,91%, откакто Федералната администрация по авиация на Съединени американски щати заяви, че е разкрила нов " евентуален риск " в самолетите 737 МАКС, които би трябвало да бъде отхвърлен, преди те да могат да бъдат пуснат още веднъж да летят.

Вчера американското Министерството на търговията удостовери данните за икономическият напредък на Съединени американски щати от 3,1% през първото тримесечие, само че поправя надолу бизнес вложенията и потребителските разноски.

Азиатските тържища се оцветиха в алено

Основните показатели на азиатските фондови пазари приключиха последната сесия за седмицата с намаления на фона на напрежението към срещата на върха на Г-20 в Япония.

Водещият показател на токийската фондова борса Nikkei 225 се намали с 62,25 пункта, или 0,29%, до 21 275,92 пункта, откакто акциите на Japan Steel и Chiba Bank поевтиняха надлежно с 1,53% и 2,05%.

Основният бенчмарк в континентален Китай Shanghai Composite записа спад от 17,91 пункта, или 0,60%, до 2 978,88 пункта, до момента в който по-малкият Shenzhen Composite изтри 15,13 пункта от цената си, или 0,96%, завършвайки сесията при равнище от 1 562,42 пункта. Водещият индикатор в Хонконг Hang Seng се намали с 100,08 пункта, или 0,35%, до 28 521,34 пункта.

Южнокорейският индикатор Kospi регистрира спад от 3,70 пункта, или 0,17%, до 2 130,62 пункта, откакто акциите на производителя на чипове SK Hynix поевтиняха с 1%. В Австралия ASX 200 падна с 47,50 пункта, или 0,71%, до 6 618,80 пункта, следвайки поевтиняването на книжата на BHP и Rio Tinto с 1,88% и 2,35%.

Инвеститорите се надяват на повтаряне на срещата на Г-20 в Аржентина през Декември, когато американският президент Доналд Тръмп и китайският водач Си Дзинпин се съгласиха да отсрочат размяната на митата за вноса, откакто реализираха договореност по някои тематики за търговията и технологиите. Някои анализатори обаче предизвестяват, че даже и в Осака да бъде реализирано помирение сред Пекин и Вашингтон, то най-вероятно ще бъде краткотрайно.

„ Гледали сме този филм и преди: Китай и Съединени американски щати договарят, изтича информация за договарянията, която предизвиква спекулациите, че двете страни са покрай сключване на съглашение и най-после всичко се разпада “, споделя Хана Андерсън от J.P. Morgan Asset Management.

Споразумението сред двете страни е в невъзможност след 11 кръга на договаряния, които не съумяха да задоволят настояванията на Съединени американски щати в сферите на предпазването на интелектуалната благосъстоятелност на американските компании и комерсиалния недостиг с Китай.

У нас

Повечето показатели на Българската фондова борса (БФБ) записаха покачвания в ранната търговия. Основният бенчмарк SOFIX регистрира растеж от 1,69 пункта, или 0,29%, до 583,63 пункта. BGBX40 се увеличи с 0,14 пункта, или 0,12%, до 115,77 пункта. BGTR30 добави 0,68 пункта към цената си, или 0,13%, достигайки равнища от 507,75 пункта. BGREIT остана без смяна при 123,85 пункта.

*Информацията е настояща към 12:45 часa
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР