Водещите 10 лидери на компании в конкурса Мениджър на годината“

...
Водещите 10 лидери на компании в конкурса Мениджър на годината“
Коментари Харесай

Топ мениджърите на България 2022 г.: НИКОЛАЙ НИКОЛОВ, основател и управител на „Уърлд Транспорт Оувърсийз България“ ЕООД

Водещите 10 водачи на компании в състезанието „ Мениджър на годината “ с прогнози за развиването на стопанската система и провокациите пред ръководството на България.

Носителят на купата „ Мениджър на годината “ в петнадесетото издание на конкурса ще бъде разгласен на 10-ти ноември на тържествена гала в Софийска опера и балет. Конкурсът се организира под патронажа на президентската институция, а статуетката на спечелилия ще бъде връчена от президента Румен Радев.

Претендентите за купата „ Мениджър на годината 2022 “ към този момент са известни и дни преди оповестяването на нейния притежател продължаваме поредицата, в която финалистите *  отговарят на значими за бизнес бранша въпроси. Представяме ви разговорите, които организирахме с всеки един от тях, в поредност по азбучен ред. 

Николай Николов е създател и шеф на „ Уърлд Транспорт Оувърсийз България “ ЕООД. Управлява една от логистичните компании в България и района със свои дъщерни сдружения в 10 страни на 2 континента. Завършил е световен бизнес в Оксфордския университет, има и магистратура в региона на логистиката и ръководството на веригата за доставки от Университета в Салфорд, Манчестър.

„ Уърлд Транспорт Оувърсийз България “ ЕООД е един от водачите в морския и въздушния товарен превоз в страната със лични офиси в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе. Основана е през 2001 година Има лични офиси още в Китай, Тайван, Гърция, Северна Македония, Косово, Словения, Хърватия и Сърбия.
За 2023 година песимистите са повече от оптимистите
- Вълната от рецесии (политическа, икономическа, енергийна, войната в Украйна) направи бизнес средата комплицирана и мъчно предвидима. Как вашата компания се оправя в тази конюнктура? Кои са целите ви и тактиката ви за резистентност?

- Логистиката и превозът са тясно свързани с потреблението. И когато последното спада, надлежно размерите за превозване понижават. Нашата компания постоянно е излизала по-силна от рецесиите, сигурен съм, че това ще бъде по този начин и в този момент.
Основен приоритет на мениджмънта ни постоянно са били нашите чиновници. Защото екипът е най-важният фактор за справяне с всяка сложна обстановка. Той е и главната причина за реализиране на резултатите, които сме имали от основаване на компанията. Никога не сме стигали до понижаване на заплати. Напротив, бонус схемите се уголемяват доста.

- А какви благоприятни условия откривате за вашата компания в изменящата се среда?

- Не можем да си представим дадена стока да доближи до нас като консуматори, без да има построена верига на доставка. Тя може да е дълга или къса, само че постоянно съществува. Промените тук изискват от нас бързи и навременни решения и дейности. Те са вързани с оптимизация на активността на компанията, както и повишение на конкурентоспособността ѝ. Това важи както за интервенциите ни в България, по този начин и на другите пазари, където сме показани.
Бъдещето на логистиката е в цялостната автоматизация на процесите. Например потреблението на самостоятелни камиони, а за какво не и кораби и самолети в бъдеще. Дроновете към този момент навлязоха в тази промишленост и се употребяват все по-често за доставки, изключително в Съединени американски щати. Това ще понижи фрапантно грешките, както и разноските. Развитието на логистиката в България не прави изключение.
Дигитализацията на процесите в нашата компания ще продължи с ускорени темпове. Наскоро свързахме нашата ЕРП система с водещата блокчейн технология в нашия отрасъл – Трейдленс. Работим и по технология за цялостно следене на последната миля от доставката. Въпреки всичко обаче главната роля ще остане за индивида. Без контролните функционалности, организационните умения и работа за по-нататъшни нововъведения нашият бранш няма да може да се развива.

-  По какъв метод резултатите от изборите ще повлияят на бизнеса? Какво очаквате от идващото държавно управление да зададе като рамка, в която фирмите да могат да действат обикновено?

- Очаквам идващото държавно управление да работи доста интензивно за справяне с корупцията. Тя е най-големият зложелател на бизнеса. Освен това доста е значимо да се подсигурява приемане на страната ни в Шенген и еврозоната. За да може бизнесът да има по-добър достъп до кредитиране и по-лесна агресия на европейския пазар.

-  Прогнозите са за сложни идни зимни месеци. Как се подготвяте за провокациите пред вас и компанията ви?

- Работим с екипите ни в страната и чужбина за увеличение или най-малко задържане на равнищата на обработваните товари в идващите няколко месеца. В тази връзка интензивно разпростирам портфолиото ни от услуги и сервизи. Крайната ни цел е да излезем на така наречен Blue Ocean – там, където конкуренцията я няма или е незначителна. Такива нови сервизи за нашата компания са да вземем за пример експресните ни морски групажни линии от Далечния изток до България през Пирея, Гърция, и Копър, Словения. Обръщаме още по-сериозно внимание и на маркетинга по време на рецесията. Така ще можем да бъдем по-близо до клиентите си и нашите послания да бъдат разпознаваеми.

- Как оценявате икономическата среда в България?

- 2022 година е предизвикателна за всеки от нас. Бизнес климатът в страната през последните месеци се утежни заради войната в Украйна и съпътстващата я енергийна рецесия. Друг значим фактор е инфлацията, която докара до доста понижаване на потреблението. За 2023 година считам, че песимистите са повече от оптимистите. Да не забравяме, че съчетанието от рецесии прави прогнозата доста сложна. Аз въпреки всичко съм сдържан оптимист, особено колкото за бранша, в който работя. Прогнозирам леко възобновяване на търсенето през 2023 година Но мъчно ще се реализиран равнищата от началото на тази година. Секторът, в който работя, е един от най-перспективните. Очаквам неговата роля да се ускори още повече в бъдеще.

***

И през 2022 година списание „ Мениджър “ продуцира филм, отдаден на финалистите в главната категория, както и спечелилите в четирите нови категории, посредством които състезанието беше надграден в своето петнадесето юбилейно издание. Филмът ще бъде излъчен премиерно на 27 ноември от 16:00 часа по bTV.

Генерален спонсор  на 15-то издание на състезанието " Мениджър на годината " е.  

Състезанието за висши мениджърски достижения се организира и  с поддръжката на:   ,   , , , , ,   

Медийни сътрудници  са:,  , , , , , , , , 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР