Водещи японски компании са предложили днес най-голямото увеличение на заплатите

...
Водещи японски компании са предложили днес най-голямото увеличение на заплатите
Коментари Харесай

Япония планира най-голямото увеличение на заплатите от десетилетия

Водещи японски компании са предложили през днешния ден най-голямото нарастване на заплатите от четвърт век. Резултатът от годишните трудови договаряния демонстрира, че най-малко към сегашния миг те се вслушват в апела на премиера Фумио Кишида за по-високи заплати за противопоставяне на инфлацията, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Заплатите в Япония са потърпевши от годините на закъснение на растежа в третата по величина стопанска система в света, следено от края на 90-те години на предишния век. Така възнагражденията на японските работещи са останали надалеч под междинното за страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Понастоящем обаче слабата йена и нарасналите цени на комуналните услуги са нараснали разноските за импорт и са тласнали инфлацията до най-високото й ниво от десетилетия, подтиквайки японския министър председател да упорства за по-високо възнаграждение. 

Остава да се види дали наклонността за увеличение на заплатите ще бъде устойчива. Продължава да не е ясно и дали вълната от покачвания на заплатите ще се популяризира и към по-малките компании, в които работят седем от всеки 10 чиновници в Япония, които постоянно мъчно съумяват да трансферират разноските към по-големите си клиенти, написа Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР