Водещи учени от водещи университети и институции като Карнеги Мелън

...
Водещи учени от водещи университети и институции като Карнеги Мелън
Коментари Харесай

Професори и учени от университети в топ 10 в света напускат държавите си и се местят да работят в института към Софийския университет INSAIT

Водещи учени от водещи университети и институции като Карнеги Мелън (САЩ), ETH Zurich (Швейцария), Макс Планк (Германия) и Вайцман (Израел) се местят да работят в института към Софийския университет INSAIT. Те бяха показани на публично събитие през днешния ден от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Георги Вълчев, създателя и теоретичен шеф на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния шеф Борислав Петров.
 
Проф. Бернард Хойплер, доктор Амир Абуд и доктор Томаш Кочумака са едни от най-изявените учени в света в областта на логаритмите. С тяхното идване в България страната ни се трансформира в един най-конкурентните научни центрове в интернационален проект, в който могат да се чакат съществени научни пробиви в тази област в идващите месеци и години. Поради значимостта на събитието в България дойде един от най-изявените учени на нашето време в тази област – именитият проф. Робърт Тарджан. Той е притежател на премията А.М.Тюринг за информатика, еквивалент на Нобеловата в информатика. Той е откривател на някои от най-знаковите и публикувани логаритми в света.
 
  " Случващото се в INSAIT притегля внимание на интернационално равнище, а присъединението на тези трима учени е вест, с която биха желали да се похвалят всички водещи университети в света ", акцентира проф. Робърт Тарджан. Според него огромните вести от института към Софийския университет занапред предстоят.
 
  " Когато има небосвод, фантазия за развиване и даже доза полуда – нещата се случват. Днес бих желал да поздравя INSAIT освен за резултатите, които реализират, само че и тъй като не не помнят постоянно да търсят методите да подкрепят младежите ", сподели проф. Цоков. Той напомни, че България е създател на интернационалната олимпиада по информатика, а в тези надпревари децата вземат решение задания, точно свързани с логаритмите. " Затова се надявам да заздравим и връзката с нашите млади гении и дружно с научните триумфи да имаме и повече младежи, които да могат да се допрян до вашата работа и проучвания ", подчертава той. Той добави и че е знаково, че един водещ академик в региона на информатиката – проф. Робърт Тарджан, през днешния ден ще застане пред студентите на Софийския университет, с цел да изнесе лекция. " Най-впечатляващо е, че такива откриватели идват да работят тук и дружно с тях идват и екипите им. Това дава още една опция и за нашите надарени деца в областта на информатиката да останат в България и да работят на международно равнище ", сподели още проф. Цоков.
 
Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев поздрави екипа на INSAIT за силата, с която реализират нови и нови триумфи. " Голяма просвета се прави с интернационалните екипи и с привличането на тези учени ние демонстрираме и че сме част от международната научна общественост ", сподели той. 
 
" Когато основахме INSAIT, доста хора смятаха, че това, което си слагаме за цел няма да се случи или най-малко не толкоз бързо. Днес разгласяваме присъединението на знакови имена в науката, които не просто ще работят с нас, а местят фамилиите си в България. Защото имат вяра в това, което се случва тук. Вярват в INSAIT ", сподели създателят на института проф. Вечев. Той показа откривателите и подчертава, че всеки от тях е на 40 или по-малко години. " Няма да е пресилено да кажем, че това са едни от най-големите имена в международен мащаб в своята област и откриватели, които са еднообразно мечтани от научни организации, по този начин и от водещи софтуерни компании ", акцентира още той. 
 
Проф. Бернхард Хoйплер (40 г.) е професор в университета " Карнеги Мелън ", Съединени американски щати и старши откривател в ETH Цюрих, Швейцария. Притежава докторска степен от Масачузетския софтуерен институт (MIT) и премия за най-хубава докторска дисертация в MIT. Също и най-хубава докторска дисертация в света в distributed computing (2014). Носител на влиятелния Европейски научноизследователски грант (ERC grant). Той има над 100 публикации във водещи научни конгреси и издания в областта на логаритмите. Поради INSAIT се отхвърля от частичната си позиция си в Гугъл Research, Цюрих.
 
Д-р Амир Абуд (32 г.) е академик във водещия израелски теоретичен институт " Вайцман ”. Носител е на влиятелния Европейски научноизследователски грант (ERC grant). Отличен с премията Erdos Prize (2024) за изключителни достижения, като е най-младият притежател на оценката в неговата история. Притежава докторска степен от Станфорд. Бил е откривател в центъра на IBM Research, Съединени американски щати. Завършил е бакалавър и магистър в Хайфа и Технион, Израел, с най-високи оценки.
 
Д-р Томаш Кочумака (33 г.) е откривател в института " Макс Планк ", Германия. Бил е постдокторант в Калифорнийски университет – Бъркли, Съединени американски щати. Златен медалист от Международна олимпиада по информатика и сребърен медалист от Международната олимпиада по математика. Автор на над 100 публикации във водещи научни конгреси и издания в областта на логаритмите. Носител е на премията за млад откривател " Кор Баайен " през 2021 година и на премията " Витолд Липски " през 2018 година
 
Събитието през днешния ден е следващо самопризнание за резултатите, които институтът INSAIT към Софийския университет реализира за извънредно малко време и които към този момент притеглят внимание на международно равнище. Само преди няколко седмици Гугъл разгласи огромно подаяние за института, а измежду стратегическите сътрудници на INDAIT е и Amazon. Това е първата институция в Източна Европа, която се причисли към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за проучвания в региона на AI.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР