Водещи учени и вдъхновяващи учители се включиха с лекции и

...
Водещи учени и вдъхновяващи учители се включиха с лекции и
Коментари Харесай

„Операция Жълти стотинки“ на VIVACOM беше представена на изложението Science Briсks

Водещи учени и вдъхновяващи учители се включиха с лекции и демонстрации в ревюто Science Bricks „ Наука с идея “, което се организира в София тех парк този уикенд.

По време на събитието VIVACOM показа националната си благотворителна самодейност „ Операция Жълти стотинки “ 2019, която набира средства за Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки, сплотяващо състезателите и ръководителите на тимовете по математика, физика, химия, астрономия, филология, астрономия и астрофизика, биология и информатика.

Атракция на щанда на VIVACOM беше огромният макет на касичка, който разреши на посетителите да се трансфорат в посланици на Операция „ Жълти стотинки “. За задачата те заеха местата на Ива Дойчинова и Йордан Йовчев на лицето на касичката и споделяха фотосите си в обществените мрежи.


Присъстващите имаха опция и да вземат касички, в които да събират стотинки у дома или на работното място. Дарителската акция продължава до края на годината. Приходите от билетите от събитието също ще бъдат дарени за подготовката на младите олимпийци за присъединяване в интернационалните надпревари.

По време на събитието многочислената аудитория имаше опция да научи забавни научни обстоятелства и да следи атрактивни демонстрации.

Един от най-хубавите млади учители по физика и астрономия в България Никола Каравасилев, началник на няколко олимпийски тима, описа за „ (Не)спокойната Вселена “. Деца и възрастни научиха дали Вселената постоянно е била толкоз „ спокойна “ и неизменима и какво въздействие могат да имат върху нас измененията в Космоса.

Наско Стаменов, учител по химия и началник на училищен тимове на интернационалните надпревари, описа на феновете кои са материалите, с които се покорява Космосът.

Доц. Аспарух Камбуров, учител в Минно геоложкия университет, който е бил част от българската експедиция на Ледения континент през 2017 година, срещна жадната за познания аудитория с метода, по който се вършат научни проучвания на Антарктида. Гостите научиха какви ще са изискванията в новата ни база на о. Ливингстън и по какъв начин страните по света си „ разделят “ Белия континент.


Професорът по физикохимия - лекар на науките в Софийски университет, член-кореспондент към Българска академия на науките в секция химически науки, проф. Николай Денков пък върна гостите на събитието във времена, когато даже Слънчевата система не е съществувала.

В завладяващата си лекция „ Животът преди и след Земята “ проф. Денков показа резултати от редица изследвания в разнообразни сфери на науката – астрономия, химия, биология.

А на финала, част от самите олимпийци по естествени науки, описаха по какъв начин се печелят медали и какво съставляват Международните олимпиади.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР