Водещи международни оръжейни компании, включително американската RTX, британската QinetiQ и

...
Водещи международни оръжейни компании, включително американската RTX, британската QinetiQ и
Коментари Харесай

Оръжейните корпорации ускоряват разработките на лазери срещу дронове заради асиметрия на разходите

Водещи интернационалните оръжейни компании, в това число американската RTX, английската QinetiQ и европейската MBDA, залагат на създаването на евтини лазерни оръжия за заличаване на безпилотни летателни апарати, оповестява Financial Times (FT). Според изданието отбранителните корпорации влагат съществено в тази технология, „ ускорявайки проектите за основаване на евтини, високоенергийни лазерни оръжия “, които заобикалят разполагането на скъпи ракетни системи за прехващане за противопоставяне на новата запаха от дронове.

По-рано през 2024 година екипажи на английски и американски военноморски кораби бяха принудени да изстрелят скъпи ракети, с цел да смъкват дронове, изстреляни от бунтовниците хути в Червено море, напомня изданието. „ В последна сметка не е стопански преференциално да се унищожи дрон, който коства 100 или 1000 $ с прехващач, който коства повече от 1 милион $ “, споделя Джеймс Блек, чиновник в английската изследователска организация Rand Europe. Нарастващото потребление на дронове на бойното поле разкри това, което съгласно специалистите е „ асиметрия на разноските “- цената на отбраната надвишава цената на нападателните дейности. Всекидневното потребление на хиляди евтини дронове в Украйна заплашва да „ измести още повече тази асиметрия в интерес на атакуващата страна “, добави Блек. Според екипа за разработка, управителен от компания MBDA, преди седем години, когато са подписали първичния контракт за създаване на първообраз на лазер, не е  „ имало гаранции за триумф “. Сега обаче, въз основа на най-новите достижения в региона на компютърните технологии и оптиката, те съумяват да „ създадат пробив “.

Министерството на защитата на Англия съобщи през април, че ще форсира създаването на лазерно оръжие с ориентирана сила DragonFire, като в този момент се чака то да бъде ситуирано на корабите на Кралския флот до 2027 година - пет години по-рано от в началото плануваното. Обхватът на DragonFire, който може да удари „ всяка забележима цел “, е класифицирана информация. Разработката му се прави от MBDA, Leonardo и QinetiQ. Проектът се ръководи от Лабораторията за отбранителна просвета и технологии DSTL към Министерството на защитата на Обединеното кралство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР